De weg of het doel?

Wat is jouw doel?

Wat is jouw doel?

Wat je ook wilt bereiken in het leven, het begint met het bepalen van je doel. Dat is waar je naartoe wilt! Dat is waar je je op wilt focussen! Of het nu gaat over werk, studie, relaties, gezondheid…. het maakt niet uit. Het begint ermee jezelf af te vragen wat je nu echt wilt. Wat is jouw doel?

Welke weg ga je?

Maar minstens zo belangrijk is de weg! Hóe wil jij je doel bereiken? Welke weg moet je daarvoor gaan? Welke stappen moet je daarvoor nemen?

Stel, je wilt 5 kilo afvallen. Met alleen ‘willen’ red je het niet. Daar raak je nog geen onsje mee kwijt. Nee, je zult er wel wat voor moeten doen.

Als het jouw doel is dat je wilt afvallen, moet je toch echt stappen gaan zetten. Je zult op pad moeten gaan. Kiezen welke weg je wilt gaan.

Je zult dus veranderingen moeten aanbrengen in je dagelijkse leven. Alleen zó kun je dichter bij je doel komen.

“Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”

Welke weg kies jij?

Waar ligt jouw focus?

Wees je er steeds bewust van hoe het bij jou zit! Ligt jouw focus op de weg of het doel?

In de praktijk zul je je waarschijnlijk het liefst richten op je dóel. Je wilt 5 kilo kwijt. Als je daar maar eenmaal bent, dan is het goed. En als je wat moet afzien, dan is dat maar zo! Even doorbijten! Niet leuk, maar je weet waar je het voor doet. Toch?

En stel, je hebt je doel bereikt. Wat doe je dan? Zo snel mogelijk alle ellende vergeten en er weer vol voor gaan? ‘Nu mág het weer!!’ Op die manier krijg je die moeizaam verloren kilo’s zo weer terug. Dat is vast niet wat je wilt!

Focus op de weg

Focus op de weg

Daarom adviseer ik je liever om je te richten op de weg! Het is effectiever om je te focussen op elke stap die je maakt. Want dát is waar je directe invloed op hebt. Natuurlijk blijft die stip op de horizon, die 5 kilo gewichtsverlies, waar je naartoe wilt. Maar door je te focussen op de weg, op iedere kleine verandering die je doet, houd je het vol. Want een kleine verandering, dat kún je! En als iets lukt, geeft dat een goed gevoel! En dat zorgt er weer voor dat je volhoudt.  

Wegafsluitingen en bankjes

Het gaat dus niet alleen om je einddoel, maar veel meer over de weg. En heus, die weg is lang niet altijd makkelijk. Soms loop je helemaal verkeerd en moet je moeite doen om de goede weg weer terug te vinden. Soms is er een wegafsluiting en moet je een andere (vaak langere) route zoeken.

Soms ben je moe en sta je gewoon even stil om daarna weer verder te gaan. Maar hopelijk staat er ook zo nu en dan een bankje om even te gaan zitten en te genieten van hoe ver je nu al gekomen bent.

Dat hoort allemaal bij de reis. En hoe trots mag je je voelen als je telkens toch weer de volgende stap zet! Geniet van dat gevoel!

Geniet van de weg

“Als iets lukt, geeft dat een goed gevoel!
En dat helpt je om het beter vol te houden!”

Doel in zicht

En dan komt, na kortere of langere tijd, je doel steeds meer in zicht. Of je behaalt het zelfs helemaal. Geweldig!

En of je je doel nu wel of niet al helemaal hebt bereikt, ik hoop dat je van de reis tot nu toe hebt genoten. Maar ik hoop vooral dat je op dezelfde manier doorgaat. Gewoon, omdat het goed voelt. Omdat je ervaren hebt dat je dit punt hebt bereikt door telkens weer kleine stappen te nemen.

Want door dóór te gaan, juist op die momenten dat het wat lastiger is, leer je dat je een doorzetter bent. Door weer terug te keren naar de juiste route als je de weg even kwijt bent, ontdek je dat je veel flexibeler bent dan je dacht. En de weg even kwijt raken, is natuurlijk ook helemaal niet erg. Dat hoort er gewoon bij als je op reis gaat. Heel menselijk. Geen enkele reden om boos te worden op jezelf of om je te schamen.

Geef nooit op

Accepteer dat je verkeerd bent gelopen, zoek de juiste route en ga weer op pad! Niks aan de hand! Je bent hoe dan ook op weg naar je doel.

Neem de eerste stap

Ga gewoon op weg!

Als je wilt afvallen, ga dan gewoon op pad, ook al ben je bang dat het niet lukt.

Neem de eerste stap. En focus op de weg. Natuurlijk met het einddoel in je achterhoofd. Maar het belangrijkste is de weg! Mét hindernissen en bankjes! 

Samen op pad

Vind je het toch te spannend of lastig om alleen op pad gaan? Ik help je graag op weg! Kijk hier voor de diverse mogelijkheden of meld je aan voor een (gratis) kennismakingsgesprek.

Raakvlakken LAW en afvallen….

Ik heb de afgelopen week weer een paar dagen een stuk van het Maarten van Rossumpad gelopen, een LAW (Lange Afstandswandeling) door ons mooie Nederland. En al lopend zag ik zoveel raakvlakken tussen jouw weg naar minder kilo’s en mijn weg naar mijn eindbestemming voor deze dagen. Benieuwd? Lees nog even verder om te ontdekken wat beide met elkaar te maken hebben.

LAW:
“Laat ik maar een beetje doorlopen, dan kom ik tenminste op tijd bij m’n overnachting.”
Als ik dit denk, duurt de tocht best lang en voel ik na verloop van tijd m’n benen. Maar als ik in plaats daarvan kijk naar al het moois om me heen, de bermen, de vergezichten, de oude huizen en luister naar de vogels, geniet ik van de weg. En voordat ik het in de gaten heb, kom ik op m’n bestemming. 

Afvallen:
“Ik wil die kilo’s kwijt, dus ff doorbijten!
Je bent zo bezig met je einddoel, ofwel kilo’s verliezen, dat je vergeet te genieten van al het goede waar je onderweg van kunt genieten: een lekkere, gezonde maaltijd, een zelfoverwinning omdat je dat gebakje niet hebt genomen, een fitter gevoel door wat extra bewegen, die broek die toch echt wat lekkerder zit….. “

LAW:
Als ik heel enthousiast ben en té hard van stapel loop in plaats van rustig aan te beginnen, wreekt zich dat in de loop van de dag(en): vermoeide voeten en benen. Dan wordt het afzien in plaats van genieten. Ik kan best wat langer lopen, maar dan wel in mijn tempo. Alleen dan houd ik het vol. 

Afvallen:
Je begint met veel enthousiasme aan een streng regime. Je gáát ervoor! Maar al snel kom je erachter dat dit bijna niet vol te houden is. Je wordt ’t zat en gooit het bijltje er het liefst bij neer. Dus maak niet te grote stappen, maar begin klein. Dan houd je het vol.

LAW:
Ik bereid me zo goed mogelijk voor op de wandeling, zodat ik weet wat ik kan tegenkomen. Maar helaas, die wegafsluiting stond niet op de website. Of dat koffietentje is op woensdag gesloten. Of….
Jammer dan! Ik moet evengoed door.

Afvallen:
Je had zo mooi bedacht hoe het zou gaan. Iedere week een pond minder, dan móet je voor de vakantie in die leuke broek kunnen. Maar helaas, er zijn onverwacht toch wat meer feestjes dan je had bedacht. Of je was een paar dagen niet lekker en probeer dan maar eens op je eten te letten. Of…
Zo is het leven! Herpak je weer, bedenk wat je wilt en ga weer op weg! 

LAW:
Soms vergeet ik hoe zwaar het kan zijn als ik onverwacht extra kilometers moet maken of als het veel warmer (of natter) is dan verwacht. Maar dat is niet anders! Ook dat hoort erbij. En dus ga ik gewoon door. Stap voor stap. Misschien stop ik wat vaker, afhankelijk van de omstandigheden, maar ik moet wel door!

Afvallen:
Er zijn momenten dat je er helemaal klaar mee bent! Je hebt gewoon geen zin meer om verantwoorde keuzes te maken. Maar ja, wat wil je dan? Dan bereik je je doel nooit!
Ook deze tegenzin hoort erbij. Realiseer je dat en ga dan weer door. Stap voor stap. En wees lief voor jezelf. Je mág het gewoon moeilijk vinden. Je mag best af en toe bij de pakken neerzitten. Als je maar weer opstaat en dóórgaat. 

LAW:
Iedere keer weer ben ik verbaasd hoe goed het voelt om een paar dagen te gaan lopen. Zomaar, met m’n hele hebben en houden op m’n rug. En ja, soms ben ik het zat. Soms heb ik zere voeten. Soms wilde ik dat ik er al was. Maar ik weet: achteraf heb ik altijd een goed gevoel!!

Afvallen:
Nee, afvallen en alles wat daarbij komt kijken, is niet altijd makkelijk. Maar iedere keer als je iets goeds hebt gedaan, kun je je verbazen over hoe goed dat ook voélt! Je hebt maar mooi die traktatie afgeslagen en in plaats daarvan lekker fruit gegeten, je bent ondanks de regen toch een rondje gaan lopen na het avondeten, je hebt de verleiding van dat wijntje weerstaan en in plaats daarvan een spaatje genomen! Realiseer je dat en geniet van het goede gevoel dat dat geeft. En is even extra lastig, stel je dan eens voor hoe je je zou voelen als je je einddoel hebt bereikt. Geweldig toch?

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, meld je dan aan voor de Lichter Leven Actueel.

Misschien ook interessant:
‘Wat ga jij anders doen?’
‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’
‘Blijf jij hetzelfde doen?’

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie