Wat ga jij anders doen?

Stel, je wilt nu toch echt eens wat aan je gewicht doen. Je voelt je al wat langer niet zo lekker in je lijf en wilt wat afvallen. Je broekband zit al een tijdje net wat te strak. Het wordt nu toch echt zaak om het tij te keren. Want als je zo doorgaat………! Je wilt het vanaf nú anders doen!

Anders, maar hoe?

Hoe ga je dat dan aanpakken? Ga je een of ander streng of eenzijdig dieet volgen? Grijp je naar de vaak dure maaltijdvervangers? Besluit je alle tussendoortjes schrappen? En ja, alles wat je radicaal gaat toepassen, zal je helpen om snel wat kilo’s te verliezen. Zolang je je aan het voorgeschreven regime houdt. Want welke keuze je ook maakt: als je minder calorieën naar binnen werkt dan je lichaam verbrandt, zul je afvallen. En hoe groter het verschil is, hoe sneller het zal gaan.

Wat ga jij anders doen om te voorkomen dat je in je oude gewoonte terug valt?

Discipline

Waar het bij een crash-dieet om gaat, is een ijzeren discipline. Petje af als je dat lukt! Want zoiets kost enorm veel energie en doorzettingsvermogen. Maar de dalende cijfers op de weegschaal geven je de nodige stimulans.

Maar dan? Wat gebeurt er als er scheuren komen in je discipline? Als je steeds vaker terugvalt in je oude patroon? Voor je het weet zit je weer op je oude gewicht. Of, erger nog, er zelfs een beetje boven. Want zodra je heel streng gaat lijnen, gaat jouw lichaam in de spaarstand.

Overlevingsmodus

Hoe ingenieus is ons lichaam geschapen! Het is in staat om zich aan allerlei omstandigheden aan te passen. Als het heel warm is, gaat het zweten om zo voor verkoeling te zorgen. Als je je verslikt, ga je automatisch hoesten. En zodra je lichaam merkt dat het structureel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat het in de spaarstand. In de overlevingsmodus, als het ware.

Jojo-effect

Dus terwijl jij alles op alles zet om snel zoveel mogelijk gewicht kwijt te raken, zet je lichaam alles op alles om te overleven. Zolang jij je strak aan je dieet houdt, zul je daar nog niet zoveel van merken. Maar oh wee als je weer in je oude patroon terugvalt.

Wat ga jij anders doen om het jojo-effect te voorkomen?

Want jouw lichaam is er nog niet zo zeker van wat er allemaal zal gaan gebeuren. Dat neemt het zekere voor het onzekere en blijft voorlopig nog maar even in de spaarstand staan. Want stel je voor….! En terwijl jouw lichaam nog even zuinig blijft aandoen, voer jij de calorieën weer op. Allemaal extra calorieën die nog even niet worden verbrand. Met als gevolg dat jij weer aankomt. Soms meer dan je kwijt was. Zó jammer van al je moeite!

Maar hoe dan wel?

Wat ga jij anders doen om goed voor jezelf te zorgen?

Zorg steeds goed voor jezelf. Wanneer je in een rustig tempo afvalt door gezonde keuzes te maken en minder te snoepen, zul je misschien minder snel resultaat hebben, maar de kans dat het gewichtsverlies blijvend is, is aanzienlijk groter. Het geheim zit ‘m niet in ingewikkelde diëten, maar in blijvende veranderingen in je dagelijkse voedingspatroon.

Stap voor stap

Door stap voor stap gezondere keuzes te maken en deze vol te houden, ontwikkel je nieuwe gewoontes. En zodra iets een gewoonte is geworden, kost het geen wilskracht meer om het vol te houden. Je hoeft er niet meer bij na te denken. Het is onderdeel van je leven.

 Welke stappen neem jij?

Wat ga jij komende week anders doen?

Ik daag je uit één ding te bedenken, wat jij de komende week anders zou kunnen doen! Zomaar wat suggesties voor ‘eetwissels’:

Wat ga jij week anders doen? Welke eetwissels maak jij?
  • Een bakje magere/halfvolle yoghurt met vers fruit i.p.v. een kant-en-klare, suikerrijke variant
  • Een tartaartje bij de stamppot i.p.v. worst
  • Wat extra groente en een kleiner stukje vlees
  • Een klein bakje chips i.p.v. de hele zak
  • Nog beter: een handje ongezouten noten i.p.v. chips
  • Wat minder suiker in je koffie/thee
  • ….. vul zelf maar in!!!
  • Een volkoren boterham i.p.v. wit of bruin brood
  • Wat fruit of een cracker met mager beleg bij de koffie i.p.v. een koek
  • Mager beleg op je brood i.p.v. worst
  • Een dubbele boterham met enkel beleg
  • Plakjes fruit op brood (bijvoorbeeld banaan of appel)
  • Wat vaker water/thee i.p.v. fris/sap

Kijk ook eens op de site van het Voedingscentrum voor ideeën!

Kies één ding

Kies voor de komende week één ding wat je wilt veranderen. En kijk eens wat er gebeurt als je dat dagelijks toepast. Laat tot je doordringen wat het met je doet als je maar één ding hoeft te veranderen. Geen ingewikkeld dieet, geen drastische veranderingen. Gewoon, één klein dingetje wat jij verandert. Voelt dit moeilijk? Of kun je dit makkelijk aan?

Ik ben heel benieuwd wat jij de komende week gaat veranderen. Waar jij mee aan de slag gaat. En hoe jij dat ervaart.

Heb je hulp nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek over de mogelijkheden.

Succes ermee!

Delen met je netwerk?