Nu nog even niet

‘Nu nog even niet’…. Dit zinnetje is vaak typerend voor iemand met uitstelgedrag. Iets wat we doorgaans bestempelen als iets negatiefs. En dat is het ook vaak. Maar wist je dat je dit ook heel goed in positieve zin kunt toepassen? Ook en vooral als je wilt afvallen!

‘Hoe dan?’, zul je je afvragen. Lees even verder en ontdek wat ‘Nu nog even niet’ en ‘afvallen’ met elkaar te maken hebben. 

Instant behoeftebevrediging

Instant behoeftebevrediging of 'nu nog even niet'

Door de maatschappij waarin we leven, zijn we eraan gewend geraakt om, als we iets willen, daar ook direct gehoor aan te geven. Of het nou gaat om informatie, spullen, diensten of dingen als eten en drinken. Wat je ook zoekt of wilt, het is snel te verkrijgen. En dus doe je daar makkelijk aan mee: instant behoeftebevrediging. Dan denk je niet ‘Nu nog even niet’.

Neem nu eten en drinken. Als je in het verleden ’s avonds trek had in wat lekkers en je had het niet in huis, dan had je pech. Maar tegenwoordig ga je toch nog gewoon even snel langs de supermarkt? Of je bestelt het via een thuisbezorgservice? Het kán, dus waarom niet? Liefst direct! Instant behoeftebevrediging.

instant behoeftebevrediging
voorraad is extra verleiding

En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben een echt ‘voorraadmens’. Ik heb er een hekel aan om mis te grijpen als ik iets nodig heb. Dit is iets wat ik van huis uit heb meegekregen. Mijn moeder was als meewerkend boerin / huisvrouw /moeder / tuinier enz. enz. niet in de gelegenheid om zomaar alles uit handen te laten vallen en even snel naar de winkel 5 km verderop te gaan. Dat was dus een kwestie van plannen en van voorraden. En zo doe ik het dus ook. Ook al woon ik op loopafstand van drie supermarkten. Sommige dingen veranderen nooit.

Maar als je, net als ik, altijd van alles in huis hebt, is de verleiding dus ook groter. Want als je ergens zin in hebt, dan ís het er ook en kun je het direct pakken: instant behoeftebevrediging!

Verleiding

Wat het allemaal nog wat erger maakt, is dat de verleidingen overal aanwezig zijn. Je hoeft maar je socials te openen of je wordt al in verleiding gebracht om iets te kopen / te doen / te eten.

En hetzelfde geldt voor de winkelstraat waar je doorheen fietst. Of de kantine op je werk/school, de kiosk op het station. De geuren en de mooie plaatjes van al het lekkers dat wordt aangeboden doen hun best om jou te verleiden. Zelfs als je net gegeten hebt, is dat moeilijk te weerstaan. Laat staan als het net voor etenstijd is en je met een rammelende maag daar langs komt. Zeg dan maar eens ‘Nu nog even niet’.

verleiding moeilijk te weerstaan

Uitstelgedrag

Toch is dat zinnetje ‘Nu nog even niet’ precies waar het wel om gaat als je goed voor jezelf wilt zorgen. Als je wilt voorkomen dat je ieder jaar weer wat meer aankomt. Want een kind kan de was doen: als je telkens als je ergens zin in hebt, daar ook aan toegeeft en wat lekkers neemt, eet je meestal meer dan je lichaam nodig heeft. En  ja, dan kan het bijna niet anders dan dat je zwaarder wordt. En dat wil je vast niet!

Neem daarom eens de proef op de som en ga oefenen met uitstelgedrag. Zeg eens als je in de verleiding komt: ‘Nu nog even niet’. En kijk wat dit met je doet.

Nu nog even niet!

Dus als je de volgende keer in verleiding wordt gebracht en twijfelt of je iets wel of niet wilt nemen, neem dan een time-out. Zeg tegen jezelf: ‘Nu nog even niet’! Zeg ‘straks’, misschien. Of ‘morgen’. Maar las een pauze in. Stel even uit. Ga even iets anders doen, zoek afleiding, kijk om je heen, bel een vriendin, pak een boek…. Wat voor jou werkt. En dan kan het zomaar zijn dat de behoefte ‘straks’ verdwenen is. En zo niet? Dan kun je alsnog bewust de keuze maken om iets te nemen.

Kies bewust

Door niet toe te geven aan de impuls om direct wat te nemen, pak je de regie terug. Op het moment dat je gaat uitstellen, wordt je je bewuster van wat je doet. Je handelt niet meer vanuit die impuls, maar je maakt een bewuste keuze: je neemt iets wel of je neemt iets niet. Je geeft jezelf de tijd om erover na te denken en een beslissing te nemen. Jij neemt de regie! Jij kiest wat jij zelf wilt in plaats van te doen wat de omgeving je opdringt.

Kies bewust
Neem de regie
Nu nog even niet

Afvallen is doen!

Laten we eerlijk zijn. Als je wilt afvallen, gaat dat niet vanzelf. Je zult er wel wat voor moeten doen. En dat betekent dat je minder zult moeten gaan eten en meer moet gaan bewegen. Ik realiseer me dat dit voor sommige mensen niet helpt. Maar dan gaat het om uitzonderingen en is er doorgaans meer aan de hand. Voor de meesten van ons gaat het toch echt om de balans tussen de calorieën die we binnenkrijgen en de calorieën die ons lichaam gebruikt.

Maar dat betekent niet dat je jezelf moet afstraffen met een streng dieet. Dat je NOOIT meer iets lekkers mag. Dat je ALTIJD moet lijnen. Zeker niet! Want dat werkt misschien een paar weken, maar dat houd je zeker niet je hele leven vol.  

‘Nu nog even niet’

Het gaat erom om stap voor stap kleine dingen in je leven te veranderen, in je dagelijkse gewoontes. Dingen die je wél kunt volhouden. Net wat minder opscheppen, net wat meer groenten, ook eens ‘nee’ zeggen omdat je daarvoor kiest.

Maar het gaat óók om zoveel mogelijk genieten van wat je wél eet. In principe ‘mag’ je alles, maar je kiest er zelf voor om sommige dingen niet te doen. Omdat jij dat wilt. Jij neemt de regie. En daarbij helpt het om regelmatig tegen jezelf te zeggen: ‘NU NOG EVEN NIET’!

Wat wil jij?
Neem de regie
Nu nog even niet

Wellicht ook interessant voor jou:
> ‘Een kilo per jaar’
> ‘Tachtig procent is okay’

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, meld je dan aan voor de Lichter Leven Actueel.

Delen met je netwerk?