Een kilo per jaar

‘Wat is dat nou!’ zul je misschien zeggen. Een kilootje per jaar? Maakt dat nu zo veel verschil? Waar een mens zich al niet druk over kan maken! En je hebt gelijk. Een kilo per jaar aankomen, is op zich helemaal niet erg. Je kunt je kleding nog gewoon aan. Je voelt je nog hetzelfde als een jaar geleden. En als je in de spiegel kijkt, zie je geen opvallende verandering. Nee, een kilo valt best wel mee.

Maar over 5 jaar….!

Maar stel dat je dit nu eens doortrekt over langere tijd. Dat ene kilootje is na 5 jaar maar zo aangegroeid naar 5 kilo. En dan merk je het wél. Je past dan toch echt niet meer in dezelfde kledingmaat als 5 jaar geleden. En eigenlijk zag je het ook al wel in de spiegel. Niet dat je daardoor een minder mooi mens bent! Dat zeker niet!

Een kilo per jaar is vijf kilo in vijf jaar

Maar voor je gezondheid en conditie is het niet goed (tenzij je altijd veel te licht was, natuurlijk). Elke extra kilo betekent extra belasting. Niet alleen voor je benen, maar ook voor je hart- en bloedvaten en de rest van je lijf.

Keer het tij

Stop op tijd om een kilo per jaar te voorkomen

Okay. Je wilt dit eigenlijk ook niet. Maar wat doe je eraan!? Het gebeurt gewoon. Je wordt wat ouder en dan hoort het er een beetje bij. Toch?! Ja, als je zo denkt, verandert er natuurlijk niks. Dus gooi het over een andere boeg. Pak jezelf bij de lurven en kijk eens kritisch naar wat je per dag eet en drinkt. Als het je lukt om per dag zo’n 25 à 30 calorieën minder te eten dan je nu doet, scheelt dat op jaarbasis een kilo aan gewicht!

Maar 30 calorieën per dag?

Ja, zo’n kleine ‘besparing’ kan je al helpen! Een verschil van 30 kcal p/dag kan over een jaar genomen een verschil maken van een kilo aan gewicht. Dat werkt natuurlijk beide kanten op! Dus ook als je altijd hetzelfde gewicht hebt en je zou wel wat willen afvallen, kun je door 30 kcal p/dag te besparen een kilo per jaar kwijtraken. En ook dan geldt dat dat ene kilootje per jaar na 5 jaar samen 5 kilo maakt!

Je kunt het!!!

Ga er vandaag nog mee aan de slag. Dat gaat je lukken! Want wat is nu 30 calorieën? Beleg je boterham wat minder dik of kies een wat magerder beleg. Dan ben je er al. Of ga eens voor een bakje (magere) yoghurt met (diepvries)fruit in plaats van een suikerrijke variant.

Voorkom een kilo per jaar door gezondere keuzes

Laat dat ene koekje bij de koffie vandaag eens voor wat het is. Kies in plaats van frisdrank (dat is zelfs al goed voor 80 kcal!) voor een glas water of thee. Dus je ziet het: die 30 kcal kun je snel besparen. Maar je moet het wel doén! Denk aan die kilo per jaar! En ga ervoor!

Wat ga jij anders doen?

Als je er even over nadenkt, kun je vast wel het een en ander bedenken. Misschien schieten je meteen wat dingen te binnen, die je zou kunnen veranderen. Wie weet vind je inspiratie in de blog ‘Wat ga jij anders doen?’

En kijk ook eens op de site van het Voedingscentrum over eetwissels!

Meer bewegen

Een andere manier om die 30 calorieën verschil te maken, is door meer te bewegen. Dat hoeft niet extreem te zijn. Vaak is gewoon wat meer beweging in je dag brengen, al voldoende. Lees ook mijn blog over ‘functioneel bewegen’.

Succes!

Delen met je netwerk?