Campingslippers en gedragsverandering

Wat campingslippers en gedragsverandering met elkaar te maken hebben….

Het is bij ons al jaren een onderwerp tijdens onze vakantie. Ik loop namelijk altijd gewoon met mijn schoenen aan de caravan in. En mijn man dus niet. En gek hè, hij vindt het niet fijn om zand onder z’n blote voeten te voelen. Hij probeert mij dan ook al jaren (zonder resultaat) over te halen om daar verandering in aan te brengen……

Maar dit jaar had ik mij voorgenomen om dat dan toch maar eens te doen. Na veertig jaar eindelijk tijd voor verandering. En dus heb ik voor het eerst in mijn leven campingslippers gekocht. Met bloemetjes, dat dan weer wel:) Een goed begin!

Voorbereidingen gedragsverandering

De wil om te veranderen was er. Het doel was vastgesteld: zonder slippers/schoenen naar binnen. Dus wat kan er nog mis gaan?

besluit tot gedragsverandering

Ja, de wil en het doel waren er. Maar dan begint het eigenlijk pas: het ook doén! Want oude gewoontes verander je niet zomaar van de een op andere dag. Dat kost nu eenmaal wat tijd en moeite. Zelfs zo’n eenvoudige verandering als slippers uit voor je naar binnen stapt. Want je wilt niet weten hoe vaak ik die eerste week toch nog de caravan in stapte met m’n slippers nog aan m’n voeten. Gewoon, omdat ik gedachteloos naar binnen ging.

Nu had ik het mezelf wel wat makkelijker gemaakt door ook binnen bij de deur instappers te zetten (het was niet altijd even warm en ik heb nogal snel koude voeten). Dus als ik binnen was, wist ik meteen: ohoh! En dan kon ik mezelf meteen corrigeren.

Gedragsverandering kost tijd

Nou, ik kan je zeggen: zelfs deze simpele gedragsverandering kostte meer tijd dan ik had verwacht. Maar gelukkig ging het na een weekje toch wel min of meer vanzelf. En als ik al eens de ‘fout’ inging, kwam het moment van bezinning steeds eerder. En kon ik mijn gedrag snel corrigeren.

Blij met nieuwe gewoonte

Aan het einde van de vakantie was ik er dan ook helemaal aan gewend! Natuurlijk, dat betekent niet dat het helemáál nooit fout gaat. Vooral niet als je gaat opbreken en vaak in- en uitloopt. Maar ik had me wel een nieuwe gewoonte eigen gemaakt. Tot groot genoegen van mijn man. Maar eigenlijk vind ik het zelf ook veel fijner om geen zand meer aan m’n blote voeten te voelen als ik binnen loop. Een beloning op zich!

Gedragsverandering bij voeding en beweging

Eigenlijk werkt het met gedragsverandering op het gebied van voeding en beweging net zo. Om je een nieuwe gewoonte succesvol eigen te maken, moet je een aantal stappen doorlopen. Net als ik met mijn campingslippers. Lees even verder.

 1. Vaak duurt het een tijdje voor je aan een verandering toe bent. Je weet dat het goed zou zijn, maar je bent nog niet zo ver.
 2. Dan komt het moment dat je toch echt wel wílt veranderen. Nú ben je het zat. Je wilt ervoor gáán.
 3. Om je voornemen te laten slagen moet je voor jezelf een duidelijk doel vaststellen. Bijv. ik wil 7 kilo afvallen of ik wil 5 km achter elkaar kunnen lopen.
 4. Daarna moet je bedenken wat je nodig hebt om dit doel te bereiken. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld mensen die je steunen. Maar je kunt ook denken aan goede eetadviezen, kennis van wat wel en niet gezond is, handige hulpmiddelen in de vorm van een keukenweegschaal of een leuk kookboek, een handige app (bijvoorbeeld de Eetmeter), prettige wandelschoenen, een stappenteller of een wandelmaatje. Maar denk bij ‘maatje’ ook eens aan iemand die hetzelfde wil als jij en met wie je kan sparren. Kortom, wat heb jij nodig om vol te houden?
 5. Bedenk dingen die het je makkelijker maken wanneer je moeilijke momenten hebt, bijvoorbeeld
  • Zorg voor gezonde snacks om aan je snaaibehoefte te voldoen wanneer je moe bent en op zoek gaat naar iets te eten. Dan hoef je daar op dat moment niet meer over na te denken en kost het je ook geen extra moeite. Iets waar je hoofd dan helemaal niet naar staat.
  • Zet letterlijk je schoenen ‘voor je voeten’ wanneer je dagelijkse rondje nog niet een gewoonte is, zodat je het eigenlijk niet kúnt vergeten.
  • Ga op zoek naar dingen die je leuk vindt om te doen voor moeilijke momenten, zodat je jezelf kunt afleiden. Als dat moeilijke moment er is, heb je namelijk vaak geen zin om leuke dingen te bedenken en dan is het goed om alvast wat paraat te hebben.
  • Enz…..
 6. Alle stappen gedaan? Dan ben je er helemaal klaar voor. Dus ga aan de slag! En heb vooral geduld met jezelf. Verandering is nu eenmaal een proces dat tijd kost. Gun jezelf die tijd dus ook!
 7. Bereid je voor op je reactie voor als je een misstap maakt…. Er is echt niet direct een man overboord! Wees dus ook niet boos op jezelf, maar corrigeer jezelf zo snel mogelijk en ga weer vol enthousiasme op pad!
 8. En als laatste: vier het resultaat! Wees blij als je je aan je voornemen hebt gehouden. Geef jezelf een schouderklopje. En geniet van het gevoel dat je het toch maar mooi gedaan hebt!
Stappen tot succesvolle gedragsverandering

Succesvol je gedrag veranderen

Om welk soort gedrag het ook gaat, de kans van slagen is het grootst als je de nodige voorbereidingen treft zoals hierboven genoemd. En dan maakt het niet uit waar het over gaat. Of je nu gewicht wilt kwijtraken, meer wil gaan bewegen of dat je wilt leren autorijden of voortaan je vieze kleren in de wasmand gooien…. Alles staat of valt met een goed plan. Neem dus even de tijd, bedenk wat je wilt en ga daarmee aan de slag!

Hulp nodig?

Met name wanneer het gaat over gezondere gewoontes op het gebied van voeding en beweging, ben je bij mij aan het juiste adres. Je mag altijd aankloppen voor advies. Ik help je graag.

Weten of ik wat voor je kan betekenen? Neem contact op voor meer informatie en/of een gratis kennismakingsgesprek.

Wellicht ook interessant:
– Wat ga jij anders doen?
– Jong geleerd….
– Blijf jij hetzelfde doen?

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie