Alweer een tijdje geleden las ik een stuk over het gegeven dat een kleine verandering van de route van een vliegtuig grote gevolgen kan hebben. Het ging erover dat wanneer je de route 1 graad zou aanpassen, je zomaar vele kilometers naast je eindbestemming kunt eindigen. Tijdens het vliegen zelf merk je niks van deze koersverandering, zo miniem is het. Toch kunnen de gevolgen groot (en soms catastrofaal) zijn. Wat is het dan fijn te weten dat piloten altijd alles doorlopend controleren!
Eén graad niks?!
Bijzonder toch dat die kleine verandering, die ene graad aanpassing van de vliegroute, uiteindelijk zulke grote gevolgen kan hebben!
Precies op die manier werkt het ook in ons eigen leven. En dan maakt het eigenlijk niet uit waar het precies over gaat. Of je nu iedere dag een half uurtje studeert of muziek maakt of gaat lopen…..
Je merkt na één dag echt geen verschil! Maar als je dit week in week uit doet, zul je na een aantal maanden toch echt ontdekken dat er eigenlijk best veel veranderd is.
Je merkt dat je die lesstof steeds beter begrijpt en kent. Dat je je favoriete muziekstuk nu al redelijk kunt spelen. En dat het lopen ongemerkt een stuk makkelijker en ook sneller gaat!
Dan een heel ander voorbeeld. Met de hoge energieprijzen in ons achterhoofd werden we afgelopen winters uitgedaagd om de verwarming een stukje lager te zetten. Het was misschien wel even wennen, maar na verloop van tijd merkte je nauwelijks meer dat het een graadje koeler in huis was. En één dag de verwarming lager, is echt niet merkbaar in de energienota. Maar we hebben wel ervaren dat iedere dag een graadje minder uiteindelijk wel zorgde voor een behoorlijke verlaging van het energiegebruik!
Beter iets dan niets
Wanneer je dit doortrekt naar je eet- en beweegpatroon, zul je merken dat het principe van een ‘kleine verandering, grote gevolgen’ precies zo werkt. Ook hier is het zo dat je met een heel kleine aanpassing in je gewoontes op termijn veel resultaat kunt behalen. Dan gaat het misschien niet zo snel als je zou willen, maar uiteindelijk kom je wel waar je wilt zijn. En daar gaat het om.
Groot doel
Herken je dit? Dít keer ga je het echt anders doen! Je bent vol goede moed, je hebt je goed voorbereid en gáát er ook echt voor. Okay, je doel is misschien wat groot. Maar je bent serieus van plan het ook echt te halen. Dat móet mogelijk zijn! Je weet wat je moet doen en je motivatie is 10+. Het moet er nu dan maar eens van komen.
En dan…. heb je feestje na feestje, raak je geveld door de griep, gaat er op het werk of op school van alles fout en neemt de spanning toe…. Je raakt in de stress! Het wordt steeds moeilijker om je aan je voornemen te houden. Het tempo waarin je richting je doel gaat, begint af te nemen.
Je baalt ervan dat het niet gaat zoals je in gedachten had. Je voelt je motivatie afnemen.
En dan komt het moment dat je denkt ‘nu even niet’. En je laat voor even de teugels vieren. Want ja, je leeft maar één keer. En je hebt het nu verdiend, want het was zó’n zware dag! Je mag van jezelf best even alles loslaten en jezelf verwennen, want je moet toch echt weer op krachten komen.
80/20
Op zich is er niks mis met ‘nu even niet’. Geen mens is namelijk perfect. Iedereen heeft het nodig om zo nu en dan van zijn eigen regeltjes af te wijken. Door jezelf dat af en toe te gunnen, houd je het ook een beetje leuk.
Wat je doel ook is, of het nou iets is op het gebied van gezondheid of van werk/sport/studie, je houdt het beter vol als je ernaar streeft je voor 80/90 procent aan je voornemen te houden. Niet meer en niet minder.
En als je jezelf dan ook echt toestaat de overige 10/20 procent anders in te vullen, krijg je meer ruimte in je leven. En door er zo wat meer ontspannen mee om te gaan, is de kans van slagen groter!
Alles of niets
Misschien ben jij wel iemand van ‘alles of niets’? Nou, dan heb je het zwaar. Want als je dan in de situatie komt dat het ‘nu even niet lukt’, dan heb je een probleem. Wat doe je dan? Dan heb je waarschijnlijk de neiging om het bijltje er helemaal bij neer te gooien. Want het is nu toch helemaal mislukt. Wat heeft het dan nog voor zin om door te gaan? Dan kun je net zo goed helemaal stoppen. Je hebt wéér gefaald. Je kunt ook niks goed doen! (denk jij….)
Sta op!
Maar ís dat ook zo? Heb je ook echt gefaald als je een keertje een misser hebt gemaakt? Of misschien wel vaker dan dat? Is het dan ook helemaal mislukt? Nee, zeker niet! Je kunt namelijk iedere keer weer de draad oppakken. Het is daarbij belangrijk dat je niet boos wordt op jezelf, of teleurgesteld. Vergeef jezelf en ga verder waar je gebleven was.
Vallen is niet erg. Iedereen valt wel eens. Soms harder, soms zachter. Soms doet het meer pijn, soms een stuk minder. Maar vallen, hoe akelig ook, is op zich niet het grootste probleem. Het wordt pas een probleem als je blijft liggen.
Dus pak jezelf bij de lurven en sta weer op! Ga weer op pad!
Kleine veranderingen….
Denk nog eens aan die ene graad! En hoe je met een kleine verandering de koers kunt wijzigen. Dat gaat niet in grote stappen. Juist niet. Want dán heb je veel meer kans te vallen.
Door kleine stapjes te nemen, en iedere keer één dingetje te veranderen, zul je merken dat je gedachteloos een heel andere koers bent gaan varen. Wanneer je na een paar maanden terugkijkt, merk je dat pas echt. En zeker als je na verloop van tijd steeds vaker een kleine verandering toevoegt.
Zomaar wat voorbeelden van kleine veranderingen:
- 20 minuten lopen in plaats van op de bank gaan liggen na het eten
- Kiezen voor een stevige volkoren boterham in plaats van een wit bolletje
- Een boodschap op de fiets doen in plaats van de auto te pakken
- In de pauze samen met je collega’s een rondje lopen en gezellig bijkletsen in plaats van je socials te checken
- Vanaf nu wat extra groenten opscheppen
- Niet iedere keer een koekje bij de koffie nemen, maar alleen bij de avondkoffie
- Wat vaker een glas water of spa in plaats van fris of sap
…. grote gevolgen!
‘Maar hebben die kleine veranderingen wel zin?’, zul je misschien denken. Nogmaals, denk aan dat vliegtuig.
Als je iedere dag frisdrank of sap drinkt en je vervangt 1 glas door water of spa, dan merk je daar die dag en ook die week niks van. Maar houd je dat vol, en verander je verder niets aan je eet/drink/beweegpatroon, dan zul je na een jaar merken dat je toch echt 3 kilo bent afgevallen. Gewoon, door iedere dag één ding anders te doen!
Overigens werkt het andersom ook zo. Als je vanaf nu iedere dag een glas sap of fris extra gaat drinken en je verandert verder niets aan je eet/drink/beweegpatroon, dan is de kans groot dat de weegschaal over een jaar 3 kilo méér aangeeft.
Wat wordt jouw koers?
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het een prettige gedachte dat niet alles groot hoeft en dat je met kleine stapjes ook veel kunt bereiken. Dat je met een kleine aanpassing je koers kunt veranderen. Maar ook dat je, als je valt, op ieder moment weer kunt opstaan en doorgaan!
Ik hoop dan ook van harte dat dit verhaal jou aan het denken zet. En dat het je motiveert om direct met één kleine verandering aan de slag te gaan. Wie weet waar dat toe leidt?! Wat wordt jouw koers?
Wellicht ook interessant:
– Wat ga jij anders doen?
– Een kilo per jaar
Samen op pad
Wil je liever samen op pad? Kun je wel wat hulp gebruiken om de juiste koers te vinden? Kijk dan even hier voor de diverse begeleidingsmogelijkheden of neem contact op voor meer informatie. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend.
Vergoeding ziektekostenverzekering
Omdat ik ben aangesloten bij de BGN, kan het zijn dat (een deel van) van de kosten vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering. Op de site van de BGN kun je hier meer informatie over vinden. En check voor de zekerheid ook altijd even je eigen polis. Want niet iedere zorgverzekeraar investeert in preventie.
Lichter Leven Actueel
Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, meld je dan aan voor de Lichter Leven Actueel.