10.000 stappen heilig?

Stappenteller voor 10.000 stappen.

Stappenteller

Hij is niet meer weg te denken: de stappenteller. Om je pols of via een app op je telefoon….. Er zijn vele manieren om je dagelijkse stappen bij te houden.

Maar als je nu denkt dat het iets van de laatste jaren is, dan heb je het mis. De eerste stappenteller werd namelijk al in de zestiger jaren door Japan uitgevonden. 

10.000 stappen

Minstens zo bekend is het concept ‘10.000 stappen’! Voor je gezondheid zou dat het ideale aantal stappen per dag zijn. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat dit nooit wetenschappelijk is bewezen.

Onderzoek ideale aantal stappen

Onlangs stond er echter een artikeltje in de krant dat er inmiddels meer onderzoek is gedaan. Op basis van de betreffende onderzoeksgegevens werd geconcludeerd dat het ideale aantal stappen om de risico’s op hart- en vaatziekte te verminderen, ligt op 7.126 stappen! En om het risico op vroegtijdig overlijden te verkleinen, moet je nog iets meer lopen, te weten 8.763 stappen per dag.

Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik denk dan: ‘Hoezo ….. 7.126 of 8.763?! Waarom niet gewoon 7.200 en 8.800?’ Maar goed, een kniesoor die daarop let!

Richtlijn Hartstichting: 8.000 stappen

In een artikel van de Hartstichting wordt dit aantal gelukkig wel vereenvoudigd. Hier wordt gesproken over een richtlijn van 8.000 stappen per dag. En alle stappen tellen mee! Dus ook die stappen van je werkplek naar het toilet en het koffieapparaat! En die lunchwandeling of je boodschappen.

Richtlijn Hartstichting 8.000 stappen

10.000 stappen niet heilig

10.000 stappen niet heilig

Eerlijk gezegd vind ik het eigenlijk wel een verademing, dat het doel van 10.000 stappen niet zo heilig is als ik dacht. Ik houd van lopen, maar er zijn dagen dat ik het best lastig vind om dit aantal te halen (zie ook ‘Al genoeg bewogen vandaag?’). Het komt dan met enige regelmaat voor dat ik blijf steken op zo’n 5 à 6.000 stappen.

Vooral in deze tijd van het jaar, nu de dagen een stuk korter zijn. En omdat ik dan die laatste 4 à 5.000 net te veel van het goede vind, laat ik het er maar bij. Zeker als het nat en donker is. Ik ben dan, zeg maar, niet echt gemotiveerd! Maar gaat het om nog 2.000 stappen, ach dat is dan nog wel te doen. Na het eten nog even een minuut of 20 de deur uit, daartoe kan ik mezelf dan vaak nog wel zetten.

En als je dan toch lekker buiten bent, ja, dan ga je soms zo maar wat langer door. Nog een klein rondje erbij en hoppa…. dan zit je al snel op die 8.000! Ook weer in the pocket!

En weet je, die koffie smaakt na een rondje lopen toch echt lekkerder dan wanneer je na het eten direct op de bank ploft!

Extra stappen gezondheidswinst

Wist je trouwens dat vijfhonderd stappen éxtra per dag al kan zorgen voor gezondheidswinst. Dus houd daaraan vast als je niet zo’n zin hebt om op pad te gaan: alles wat je extra beweegt, draagt bij aan je gezondheid!

Alles wat je éxtra loopt, is winst!

Laat je dus niet uit het veld slaan door dat getal 10.000, maar geniet van het lopen, voel wat het met je doet en weet dat je gezond bezig bent. Trek je schoenen en jas aan en gá gewoon! Alles wat je extra loopt, is winst!

Misschien ook interessant om te lezen:
Functioneel bewegen
‘Afvallen en bewegen’

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie