Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Deze uitspraak van Aristoteles kun je op alle gebieden van je leven toepassen. Als jij al een paar nachten slecht hebt geslapen en je blijft er steeds maar over bezig, voel je je steeds ellendiger. Als je blijft foeteren op die persoon die jou toch echt heel onterecht heeft behandeld, en als je daar dan ook nog eens met anderen over praat, voel je je boosheid groeien. Je houdt als het ware een negatieve emotie in stand door het steeds te blijven herhalen. Door het aandacht te blijven geven. En alles wat je aandacht geeft, groeit!

Vaak aandacht voor wat je niét wilt

Als jij graag gezonder wilt gaan eten en minder wilt gaan snoepen, werkt het dus averechts als je steeds maar denkt aan alles wat je niét wilt. Bijvoorbeeld die lekkere chocoladekoekjes die je in je kast hebt liggen. Door daar steeds aan te denken, kan het haast niet anders of je krijgt steeds meer zin in die koekjes. Tot het bijna onvermijdelijk is dat je er dan eentje (of meer….) pakt.

Geef aandacht aan wat je wél wilt!

Bedenk dat als je straks met trek thuis komt en nog niet aan de avondmaaltijd toe bent, er een lekker bakje yoghurt met wat fruit of een gezond belegde boterham op je wacht om de ergste honger te stillen.

Het is heel belangrijk om te focussen op wat je wél wilt! Denk aan die lekkere appel die je ’s morgens al hebt klaargelegd om halverwege de ochtend op te peuzelen. Verheug je op je gezonde volkoren boterham tijdens je lunchpauze.

Door te zorgen voor gezonde en lekkere dingen op je dagmenu en je daarop te focussen, is het makkelijker om je aan je voornemens te houden. En word je steeds sterker. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Plan met aandacht

Dit advies staat of valt natuurlijk met een goede planning. Als je een lekker stuk fruit wilt en je hebt dat niet bij je of in huis, dan is dat lastig. Dan loop je het risico dat je dan maar wat anders pakt.

Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over wat je de komende dag wilt eten. En dan gaat het niet alleen over de drie hoofdmaaltijden, maar ook over de tussendoortjes. Door dat goed te plannen en door je gedachten daarop te richten, kun je de rest loslaten. En kom je minder snel in verleiding.

Wat er niet is…..!

Ik heb hierbij nog een tip voor je. Als je helemaal niet in de verleiding wilt komen, is het natuurlijk nog beter om ervoor te zorgen dat die reep er helemaal niet lígt (dat had je zelf natuurlijk ook al lang bedacht…..!) Dan kán je het niet eens aandacht geven!

Persoonlijk advies

Mocht je het eigenlijk allemaal wel weten, maar vind je het lastig en zou je het fijn vinden om hier samen met iemand mee aan de slag te gaan? Of zou je meer willen leren over wat gezondere keuzes zijn? Wie weet kan ik je helpen!

Kijk hier voor de diverse mogelijkheden of meld je aan voor een (gratis) kennismakingsgesprek.

Afvallen zonder dieet

Vergoeding ziektekostenverzekering

Omdat ik ben aangesloten bij de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland), kan het zijn dat (een deel van) van de kosten vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering. Op de site van de BGN kun je hier meer informatie over vinden. En check voor de zekerheid ook altijd even je eigen polis. Want niet iedere zorgverzekeraar investeert in preventie.

Delen met je netwerk?