Is verwennen wel verwennen?

“Speciaal voor jou….!”

Je bent op bezoek bij iemand en de gastvrouw/-heer wil jou eens lekker verwennen. Je krijgt ongevraagd een gebakje voor je neus. ‘Speciaal voor jou in huis gehaald!’. Of lastiger nog: ‘zelf gebakken’! Tja, zeg dan maar eens ‘nee’! En durf je het toch aan om heel tactisch de traktatie af te slaan, dan krijg je te horen ‘Jij kunt het toch nog wel hebben!’.

Hoe lief ook bedoeld, het lekkers wordt je in zo’n situatie bijna opgedrongen. Er wordt helemaal voorbij gegaan aan wat jij nu eigenlijk wilt. Terwijl jij nota bene de gast bent. En jij moet daardoor op zo’n moment een strijd voeren, die je helemaal niet wilt voeren. Met je geweten (kan ik het wel maken om het af te slaan?), met het lekkers (ach, voor deze ene keer!), met je schuldgevoel (ik had sterker in m’n schoenen moeten staan).

Ongevraagd zit je zomaar in deze strijd. En dan kun je je afvragen: ‘Is verwennen wel verwennen?’

Wie verwen jij graag?

Doe jij dat ook zo graag? Anderen ‘eens lekker verwennen’? Een traktatie bij de koffie, want ach, het is zo gezellig, samen met je vriendin! Een snack bij de lunch, want daar houdt je kleinzoon zo van! Een grote zak pepernoten voor als de kleintjes komen. Die ouderwetse lekkere, zware kost voor je man! Dat moet zo nu en dan kunnen, toch? Ook al zegt de dokter dat hij moet opletten.

Is een vette snack wel verwennen?

Je kunt dit lijstje vast wel aanvullen. Het spreekwoord luidt niet voor niets ‘De liefde gaat door de maag? Het lijkt wel of verwennen met wat lekkers dé manier is om je genegenheid aan anderen te tonen!

Waar verwen jij mee?

Helaas! Vaak is al dat lekkers nou net niet wat we verstaan onder ‘gezonde voeding’. Wanneer we denken aan ‘verwennen’ en ‘lekkers’, gaat het doorgaans om dingen die erg zoet en/of vet zijn en vaak ook veel zout bevatten. En dat is geen toeval. Want de industrie maakt graag gebruik van het gegeven dat suiker, vet en zout samen een verleidelijke combinatie vormen, waar de meeste mensen geen nee tegen kunnen zeggen! En het zal je niet verbazen dat juist deze smaakcombinatie ook zorgt voor veel calorieën. Mét als gevolg meer kans op gewichtstoename.

Is verwennen wel verwennen?

Verwennen kan zorgen voor strijd en schuldgevoel

En dan kom je bij de cruciale vraag: wil jij de mensen van wie je houdt het aandoen dat ze telkens weer de strijd moeten aangaan? De strijd tegen hun geweten (kunnen ze het maken om jou teleur te stellen?), de strijd met zichzelf (okay, voor deze ene keer dan) en met hun schuldgevoel (wéér de fout in gegaan, terwijl ik het me zó had voorgenomen).

Zonder dat je het in de gaten hebt, kun je het anderen onnodig moeilijk maken. Ook al bedoel je het nog zo goed. Je houdt tenslotte van ze en je wilt ze alleen maar verwennen! Maar je moet je afvragen: is verwennen dan nog wel verwennen?

Eerste levensjaren cruciaal

Bij kinderen is er nog een extra punt wat meespeelt. Uit de cijfers blijkt dat een groot deel van de kinderen die al jong te maken krijgen met overgewicht, hun hele latere leven blijven worstelen met hun gewicht. Dit is niet altijd te voorkomen, maar het is goed om je hier in elk geval bewust van te zijn.

Bovendien is het zo dat kinderen makkelijk te beïnvloeden zijn. En het is nu eenmaal een feit dat gewoontes die je in je jeugd aanleert, moeilijk af te leren zijn als je ouder wordt. Als ik naar mezelf kijk, kan ik zeggen dat het een jarenlange strijd is geweest om los te komen van mijn ‘zoetverslaving’. Herkenbaar?

Een belangrijke vraag aan jou is dan ook: wil jij jouw (klein)kinderen met deze strijd opzadelen?

Zie ook: ‘Jong geleerd is oud gedaan’

Mag je dan helemaal niet meer verwennen?

Maar mag je iemand dan helemaal niet meer verwennen? Natuurlijk wel. Zo nu en dan een verwennerijtje moet natuurlijk kunnen. Daar reageert je lichaam echt niet meteen op. Die marge hebben we wel. Zo lang je het maar beperkt tot zo nu en dan. En liefst ook kleine porties aanhoudt. Dan blijft alles in balans. Dan hoeft niemand strijd te voeren. En als het een uitzondering is, dan blíjft het ook een verwennerij!

NIET TE VEEL EN NIET TE VAAK

Probeer bovendien iets te bedenken wat meer past bij een gezond eetpatroon. Gebruik je creativiteit om iets te kopen/maken dat lekker is, maar dat ook (grotendeels) past binnen de Schijf van Vijf. Op de lange termijn voelt iedereen zich daar prettiger bij. Okay, het kost wat meer moeite, maar dan héb je ook wat. En mocht je inspiratie zoeken, ga dan eens naar de website van het Voedingscentrum. Of bekijk deze filmpjes:

Verwennen is meer dan ‘lekkers’!

Even terug naar dat ‘verwennen’. Want wees eerlijk, wie wil zijn of haar geliefden nu niet graag verwennen?! Net zoals je dat zelf ook fijn vindt!

Maar laten we eens kijken naar waar het eigenlijk ten diepste om draait als je het hebt over verwennen. Wat hebben wij als mens, jong en oud, het aller-, aller-, allermeest nodig? Dat is toch liefde en oprechte aandacht? En weet je wat het mooie is? Dat kost niks. En dat kun je op ieder moment geven. Bovendien verveelt dat nooit! En bijkomend voordeel: je krijgt er geen overgewicht van! Maar wel een heerlijk warm gevoel. Het gevoel gezien en gehoord te worden. Het gevoel van er te mogen zijn! Wie wil dat niet?!

Verwennen doe je met je hart!

Dus wil je mensen verwennen? Geef ze dan oprechte aandacht! En een flinke dosis liefde. Ga samen wat leuks doen, luister naar de verhalen, lees voor, doe een spel, ga erop uit, maak samen een (gezonde) maaltijd klaar! Verwennen doe je met je hart!

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie