Jong geleerd….

Goede gewoontes….

Ben jij je ervan bewust hoeveel van jouw gewoontes jij doorgeeft aan de volgende generatie? En realiseer jij je hoeveel van deze gewoontes jij ook weer hebt meegekregen van de generatie vóór jou? En dat is in de meeste gevallen hartstikke handig. Want omdat dit zo werkt, leren kinderen van kleins af aan alles wat ze nodig hebben voor hun latere leven. Hoe prachtig is dat! Jong geleerd…..

…en minder goede

Maar net zoals je allerlei praktische en leerzame zaken van je ouders leert, neem je net zo makkelijk dingen over die in je latere leven misschien helemaal niet zo handig meer zijn. Misschien ben je het je niet zo bewust, maar als je als kind altijd een snoepje kreeg als je je had bezeerd of je verdrietig voelde, is de kans groot dat je nu nog steeds wat lekkers wilt als je je rot voelt. Je wilt dat de pijn (lichamelijk of emotioneel) minder wordt en hoe doe je dat? Ja, met een snoepje dus. Of iets anders lekkers. Want zo heb je dat als kind al meegekregen. Jong geleerd…

Bewustwording

Herken je dit bij jezelf? Ga jij op zoek naar wat te snaaien als het even tegen zit? Als het spannend wordt of je je rot voelt, zonder dat je weet waarvan? Het kan heel handig zijn om je er bewust van te zijn dat dit zo werkt.

Craving

Want soms heb je zin in wat lekkers, terwijl je eigenlijk helemaal geen echte trek hebt! Je hebt het gevoel nu écht wat te moéten eten! Maar wat je eigenlijk nodig hebt is troost en aandacht. Alleen dat kan je helpen om de pijn te verzachten of de spanning wat te verlichten. In plaats van wat lekkers heb je eigenlijk behoefte aan een arm om je heen of een luisterend oor. Iemand die je even oppept.

Patroon doorbreken

Nu is het helaas niet altijd zo dat er net op het juiste moment iemand in de buurt is die jou kan geven wat je eigenlijk nodig hebt.

Maar alleen al doordat je je bewust bent van het feit dat je iets anders nodig hebt dan wat lekkers, kan je helpen om het patroon te doorbreken. Om niet op zoek te gaan naar wat lekkers. Want dat werkt vaak averechts. Okay, je voelt je even wat beter. Maar daarna komt meestal de terugslag. Je baalt van jezelf en je voelt je vol en opgeblazen. Met als gevolg een nog vervelender gevoel. En voor je het weet zit je in een negatieve spiraal.

Verandering gedrag
Goede gewoontes

Signalen herkennen

Leer daarom de signalen te herkennen. Zin in wat lekkers? Maar eigenlijk helemaal geen trek? Kan het zijn dat je misschien behoefte hebt aan wat troost of aandacht? In dat geval kun je jezelf misschien wat extra aandacht geven. Neem een moment voor jezelf, ga wat leuks doen, of bel een goede vriend(in). Natuurlijk is het geen garantie, maar de kans is groot dat je je daarna beter voelt en dat de behoefte aan wat lekkers verdwenen is.

Nieuwe gewoontes

Door zo naar jezelf te leren luisteren, kun je beter voor jezelf zorgen. En weet je wat zo mooi is? Wanneer jij zo leert het oude patroon te doorbreken en voor jezelf nieuwe gewoontes te ontwikkelen, geef je deze nieuwe, goede gewoontes ook automatisch weer door aan de volgende generatie. Onbewust! Maar wel super belangrijk! Want: jong geleerd….

Goede gewoonte
Delen met je netwerk?