Wil je een vis? Of leer je vissen?

Toen ik de spreuk uit de afbeelding boven dit artikel laatst ergens las, werd ik geraakt door de wijsheid ervan. Want eigenlijk is dit de kern van hoe we in het leven kunnen staan. Kiezen we bij problemen voor een snelle, instant oplossing? Of proberen we te achterhalen wat de oorzaak is om vervolgens te kijken of we daar wat aan kunnen doen?

Een voorbeeld

Stel, je hebt heel vaak last van hoofdpijn. Dan wil je natuurlijk allereerst een pijnstiller. Want je wilt zo snel mogelijk van die pijn af. Maar het liefst zou je helemaal geen hoofdpijn meer hebben. Of in elk geval niet zo vaak. Misschien ga je daarom op zoek naar wat de oorzaak zou kunnen zijn. Maak je je soms te druk? Heb je last van stress? Zijn het de hormonen? Zou het wat anders kunnen zijn?

Helaas is het lang niet altijd mogelijk de oorzaak te achterhalen. Ons lichaam heeft helaas geen deurtje waar we even een blik naar binnen kunnen werpen om te zien wat er loos is.

Maar stel dat je wél ontdekt wat er aan de hand is! Dan verwacht ik dat je er alles aan zult doen om van die akelige hoofdpijn af te komen. Je wilt graag léren om dingen anders aan te pakken om die klachten kwijt te raken. Beter dan alleen maar pijnstillers te nemen. Kortom, je wilt werken aan de oorzaak en zo op zoek gaan naar een blijvende oplossing, ook voor de toekomst. Je wilt leren vissen!

Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten.
Leer een man vissen en hij heeft zijn hele leven te eten.

– Chinees gezegde –

Wil jij een vis?

Op dezelfde manier kun je ook met gewichtsproblemen omgaan. Waar je tegenwoordig ook kijkt, je wordt van alle kanten bestookt met snel werkende diëten, wonderbare resultaten, kant-en-klare menu’s, voorgekauwde boodschappenlijstjes en wat al niet meer. Iedereen wil je een vis, ofwel een snelle oplossing, verkopen! En eerlijk is eerlijk, dat is natuurlijk heel aantrekkelijk. Wie wil er nu niet snel resultaat?!

Of leer je vissen?

Maar dan is die vis op. En wat dan? Dan heb je zo weer trek. En als je dan niet uitkijkt, ben je ook snel weer terug bij af. En hoe ga je dan verder?

Veel beter is het dan ook om zelf te leren vissen. Zodat je weet hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, zonder afhankelijk te zijn van diverse dieetgoeroes, crash-diëten en andere hypes. Dat je leert om je eigen keuzes te maken op het gebied van gezonde voeding. Keuzes, die passen binnen jouw persoonlijke situatie. Gewoon, op basis van de Schijf van Vijf, zonder ingewikkelde systemen of dure supplementen. Okay, het kost misschien wat meer moeite. Maar daar heb je dan ook je hele leven profijt van!

BGN Gewichtsconsulent

Als jij zoekende bent en benieuwd of zo’n ‘cursus vissen’ wat voor jou is, kijk dan eens op mijn website. Daar kun je meer lezen over mijn werkwijze en de diverse mogelijkheden van begeleiding.

Vergoeding

Omdat ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, kan het zijn dat ook jouw zorgverzekeraar een deel van de begeleiding vergoedt vanuit de aanvullende ziektekostenverzekering.

Wil je weten of dit ook voor jouw verzekering geldt? Kijk dan hier.

Neem geheel vrijblijvend contact op als je nog vragen hebt of om een afspraak te maken voor een (gratis) kennismakingsgesprek

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie