Voorkomen beter dan genezen

We weten het eigenlijk allemaal wel: voorkomen is beter dan genezen. Ik ben niet van plan hier een hele wetenschappelijke verhandeling over overgewicht te geven, maar de feiten liegen er niet om! Wij worden met z’n allen steeds zwaarder! Inmiddels heeft ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. En bij 14% is zelfs sprake van ernstig overgewicht (obesitas). Dat zijn cijfers waar je van schrikt!

Overgewicht voorkomen is beter dan genezen

Niks aan de hand?

Tegelijkertijd moet je eerlijk zijn. We raken er met z’n allen ook gewoon aan gewend dat we in het straatbeeld steeds meer mensen zien die toch wat aan de zware kant zijn. Het is eigenlijk heel normaal. Dus waarom zou je hier wat aan willen doen? Als we allemaal te dik zijn, is er toch niks aan de hand?!!

Gezondheidsproblemen

Voorkomen is beter dan genezen

Helaas ligt het niet zo simpel. Want het nationale overgewicht zorgt voor heel veel gezondheidsproblemen. Niet alleen op de korte termijn, maar ook en vooral op de lange termijn. (Ernstig) overgewicht brengt namelijk een verhoogde kans op diverse aandoeningen met zich mee. Denk aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker, artrose, luchtwegaandoeningen, onvruchtbaarheid. Daarnaast liggen psychische aandoeningen op de loer als gevolg van discriminatie en vooroordelen.

Héél véél aan de hand!!

Behalve dat overgewicht voor veel gezondheidsproblemen kan zorgen, heeft het ook grote financiële gevolgen.

Want door het toenemend aantal gezondheidsklachten nemen ook de zorgkosten toe. In combinatie met de vergrijzing in ons land wordt goede zorg steeds meer onbetaalbaar en helaas steeds minder vanzelfsprekend. Ook zal de nu al hoge druk op de zorg alleen maar verder toenemen. En dan hebben we het nog niet eens over de indirecte kosten, die ontstaan door ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Kortom, er is juist héél véél aan de hand!

Voorkomen is beter dan genezen.

Voorkomen is beter dan genezen

Maar wat kunnen jij en ik hiermee? Moeten we maar gewoon doorgaan op de oude voet? Onze ogen sluiten en hetzelfde blijven doen? Of pakken we onze eigen verantwoordelijkheid en gaan we samen aan de slag? Durven we te kijken naar hoe we onze eigen gewoontes kunnen veranderen om zo te werken aan een betere gezondheid?

Want door nu dingen te veranderen, kun je soms voorkomen dat je nu of later klachten krijgt. Natuurlijk, het leven is zeker niet maakbaar. Maar ieder mens kan wel binnen zijn of haar eigen mogelijkheden dingen anders gaan doen, om zo het risico op genoemde gezondheidsproblemen zo klein mogelijk te houden. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen!

Preventief

Het mooiste is natuurlijk wanneer je je gezondere gewoontes eigen maakt, vóórdat je klachten krijgt. Preventief bezig zijn, zeg maar. Héb je eenmaal klachten, dan is het zaak hier zo snel mogelijk mee naar de huisarts te gaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Maar zolang je geen klachten hebt, anders dan misschien enige mate van overgewicht, kun je prima hiermee zelf aan de slag. Door meer te gaan bewegen en bewuster en gezonder te gaan eten en drinken valt er al heel snel heel veel voordeel te behalen. Dat is ook meteen het mooie. Iedere verbetering, hoe klein ook, geeft al gezondheidswinst. Dus wat je ook doet, het helpt altijd!

Handvatten nodig?

Diep van binnen weet je waarschijnlijk zelf heus wel wat goed voor je is. Toch kan het zijn dat je door alle hypes en diëten een beetje de weg bent kwijt geraakt. Wat is nu wel goed voor je en wat kun je beter laten staan? Soms zie je door de bomen het bos niet meer! Help!!

Ook al weet je het allemaal wel, misschien kun je toch wel wat hulp van buitenaf gebruiken. Gewoon met praktische tips en adviezen over hoe je zelf kunt werken aan een gezonder lichaam. Uitleg over waarom je iets beter wel of niet kunt eten. Leren hoe je meer beweging in je dag kunt brengen. Kortom, handvatten!

BGN Gewichtsconsulent

Als jij op zoek bent naar zulke handvatten ben je bij mij als gewichtsconsulent precies aan het juiste adres. Want als gewichtsconsulent, aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), begeleid ik mensen die zelf willen werken aan een gezonder gewicht en een fitter lijf. Met tips, gerichte adviezen en achtergrondinformatie.

Afvallen zonder dieet

Dit kan allereerst natuurlijk in een 1-op-1 begeleidingsprogramma (zie Begeleiding en tarieven). Maar binnenkort is het ook weer mogelijk om een online programma te volgen: het Kickstart Programma.

Kickstart Programma

Het Lichter Leven Kickstart programma is ontstaan vanuit mijn wens om op een laagdrempelige manier meer mensen in staat te stellen om gezondere keuzes te leren maken. Door middel van mailtjes voorzie ik de deelnemers gedurende zes weken van tips, adviezen en achtergrondinformatie op het gebied van voeding en beweging. Door dit programma te volgen en waar mogelijk in je leven toe te passen, leer je zelf gezondere keuzes te maken.

Afvallen zonder dieet

Wie weet is deze Kickstart wel wat voor jou. Ik heb geprobeerd de kosten voor dit programma zo laag mogelijk te houden om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen om deel te nemen. Nieuwsgierig geworden? Lees hier verder.

Vergoeding ziektekostenverzekering

Omdat ik ben aangesloten bij de BGN, kan het zijn dat (een deel van) van de kosten vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering. Op de site van de BGN kun je hier meer informatie over vinden. En check voor de zekerheid ook altijd even je eigen polis. Want niet iedere zorgverzekeraar investeert in preventie.

Wat ga jij doen?

Blijf jij doorgaan op de ingeslagen weg? Of ga je actief aan de slag? Met of zonder mijn hulp, dat maakt niet uit. Je bent het waard! Want nogmaals: voorkomen is beter dan genezen!

Je bent altijd welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Neem gerust contact op!

Delen met je netwerk?

Plaats een reactie