Aan of uit?

Hoe zit dat met jou? Sta jij het grootste deel van de tijd ‘aan’? Ga jij altijd maar door? Van de ene activiteit direct door naar de volgende? Misschien doe je vaak twee dingen tegelijk! Super efficiënt, natuurlijk! Of eh….?!

Wanneer sta jij ‘aan’?

Ben jij soms aan het einde van de dag ook zo moe en heb je geen idee hoe dat komt? Ja, je hebt natuurlijk gewerkt vandaag. Maar je hebt toch ook leuke dingen gedaan en eigenlijk ook best wel je pauzes genomen. Dus je snapt eigenlijk niet waarom je dan zo weinig energie meer over hebt en het liefst alleen maar op de bank wil hangen. Misschien wel met een welverdiend hapje en een drankje. Want ja, je hebt een drukke dag gehad.

Ben jij soms ook zo moe?
Minder weerstand tegen verleidingen door weinig energie.

Wat je je waarschijnlijk niet realiseert, is dat je veel meer ‘aan’ staat dan je denkt. En daar is op zich niks mis mee! Want er ís nu eenmaal veel wat je ‘moet’ doen: werken, studeren, huishouden, kinderen, boodschappen, koken…..! En ja, super gezellig, zo’n verjaardag. Lekker bijpraten met iedereen! En vergeet vooral de social media niet. Je moet tenslotte wel bijblijven. En, oh ja…, ook nog sporten, want dat is goed voor je!

Wees je bewust van alle energievreters
Hoe voorkom ik dat ik aankom?

Energievreters

Maar hoe leuk sommige dingen ook zijn, ze vragen allemaal jouw aandacht. Bij alles wat je doet, ook de leuke dingen, werken jouw hersenen op volle toeren. Helemaal als je over dingen gaat piekeren! ‘Heb ik alles wel in huis?’ ‘Heb ik wel genoeg aandacht gegeven aan de jarige?’ ‘Volgens mij vindt die ene gast mij stom omdat ik wat geks heb gezegd’. ‘Is mijn presentatie wel duidelijk?’. Je staat eigenlijk doorlopend ‘aan’. En dat kost enorm veel energie.

Gas- en rempedaal

Als je altijd maar ‘aan’ staat, als het ware gas geeft, loop je het risico dat er een moment komt dat je geen energie meer over hebt. Dat je bij wijze van spreken al moe opstaat. Nou, dan ben je waarschijnlijk al ver over je grenzen gegaan. Dan wordt het echt tijd om op de rem te trappen en in de ‘uit’-stand te gaan.  

Wat is ‘uit’?

Je staat ‘uit’ als je even alles laat voor wat het is en gewoon even niets doet wat moet. Als je even alleen maar ‘lummelt’. Dit kan al eenvoudig door tussen je diverse bezigheden door een moment voor jezelf te nemen. Wist je dat het super belangrijk is om je lichaam en geest regelmatig even de tijd te geven om op adem te komen? Zo krijgen ze telkens kans om te herstellen.

Soms volstaat het al om een minuutje uit het raam te staren. Of bewust te genieten van een bakje koffie of thee. Of loop een klein blokje om. Ook met aandacht je handen wassen na een toiletbezoek kan je al tot stilstand brengen. Het gaat erom dat je brein en je lijf even tot rust komen. Dus niet op het toilet je social media checken, of tussendoor snel de was in de droger doen. Want dan ga je van ‘aan’ naar ‘aan’ naar ‘aan’. En ook al varieer je in bezigheden, je gaat van de ene activiteit in de andere zonder echte rust.
Door na iedere activiteit een paar minuutjes voor jezelf te nemen in plaats van steeds maar door te rennen, zul je zien dat je meer rust creëert.

Ga regelmatig even 'uit'
Ontspanning helpt bij afvallen.
Beter bestand tegen verleidingen wanneer je uitgerust bent

Ook is het belangrijk om grotere klussen met een pauzemoment te onderbreken. En misschien een inkoppertje, maar ook regelmatig wat lángere tijd voor jezelf inplannen, is belangrijk. Tijd waarop je niets ‘moet’, maar gewoon doet wat er in je opkomt. Gun jezelf die lummeltijd!

Dus neem een paar minuten voor jezelf.
Ga even zitten en focus op je ademhaling.
Juist als je onrustig of druk bent, kan dit lastig zijn.
Misschien kan dit filmpje je dan helpen.
Volg gewoon het balletje op de lijn.
Omhoog is in-, naar beneden is uitademen.
Ik ben benieuwd wat het met je doet!

Aan of uit
Betere prestaties door beter herstel.
Hoe merk je dat je lichaam rust nodig heeft?

‘Daar heb ik geen tijd voor’

Ik hoor je denken: ‘Daar heb ik echt geen tijd voor, hoor! Ik moet nog zoveel! Als ik nu niet doorga, red ik het echt niet allemaal’. Weet dan dat het een misvatting is dat harder werken automatisch leidt tot meer presteren. Het is juist zo dat je doorgaans efficiënter kunt werken en meer bereikt als je ontspannen bent. Dat regelmatig ontspannen je creativiteit verhoogt. Dat je meer bereikt als je je focus kunt bewaren. Het is niet voor niets dat topsporters steeds meer investeren in rust en herstel om hierna beter te kunnen presteren. De mens is niet geschapen om alsmaar door te rennen. Dus zorg voor jezelf en kies ervoor om bewust regelmatig even ‘uit’ te gaan om daarna op volle kracht de draad weer op te pakken.

Zelfzorg betekent wanneer je rust nodig hebt en er ook voor kiezen. 
Zorg goed voor jezelf. 
Stress zorgt voor overgewicht.

Stress en (over)gewicht

Je zult je misschien afvragen wat stress nu te maken heeft met je gewicht? Je bent hier tenslotte op een website van een gewichtsconsulente. Nou, meer dan je soms lief is. Door te veel stress ontstaat er een verstoring in je hormoonbalans. Je moet dan denken aan de stresshormonen adrenaline en cortisol. Er zijn mensen die afvallen wanneer ze veel stress ervaren, omdat hun stofwisseling door de extra adrenaline omhoog gaat. Daarbij hebben ze vaak minder trek en zijn ze bovendien hyperactief. Allemaal factoren die bijdragen aan gewichtsverlies.

Maar helaas…. een andere groep mensen komt juist áán door stress. In de eerste plaats omdat ze de spanning proberen ‘weg’ te eten. Maar zoals je misschien wel hebt gemerkt, is dat geen blijvende oplossing.

Door je voldoening te zoeken in (meestal zoete en vette) versnaperingen krijg je inderdaad even een goed gevoel. Maar wanneer je alles hebt doorgeslikt, komt die stress op volle sterkte weer terug. En voel je je waarschijnlijk nóg akeliger. Zo beland je al snel in een negatieve spiraal.

Een andere factor is het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat er extra glucose door je lijf wordt vrijgemaakt, want dat is belangrijk in een ‘noodsituatie’. Bijvoorbeeld wanneer je een presentatie moet geven of een noodstop moet maken. Dan heb je deze glucose nodig. Maar gelukkig is er niet zo vaak zo’n situatie. En niet alle vrijgemaakte glucose wordt dus gebruikt. En helaas wordt wat er over is als buikvet opgeslagen.

Door stress meer zin in zoet en vet.
Kun je door stress dikker worden?

Tenslotte kan het zijn dat je door alle spanning minder slaapt en daardoor vermoeider bent. Het is dan erg moeilijk om weerstand te bieden aan zoete en vette verleidingen. Wat nog wordt versterkt door het feit dat bij te weinig slaap een verstoring in de honger- en verzadigingshormonen kan ontstaan. En daarnaast kan simpelweg zo zijn dat je gewoon geen puf meer hebt om gezond te koken en al helemaal geen zin meer hebt om voor je dagelijkse beweging te zorgen. Kortom, opnieuw die neerwaartse spiraal.

Stress en slaap

Het is dus ook voor je gewicht fijn als je goed slaapt. Nog meer een reden om elke dag regelmatig even ‘uit’ te gaan. Want als je de hele dag (en soms ook avond) ‘aan’ staat en de dag niet rustig afbouwt, kan het maar zo zijn dat je adrenalineniveau nog torenhoog is als je naar bed gaat. Je kunt je dan voorstellen dat dit niet bijdraagt aan een goede nachtrust.

Beter slapen door overdag rust in te bouwen 
Waarom val je niet af als je stress hebt?

Misschien val je best snel in slaap, omdat je hartstikke moe bent. Maar de kans dat je later alsnog wakker wordt, is niet ondenkbeeldig. Of je gaat liggen piekeren, wat ook niet echt helpt. Juist door je rustmomenten te pakken door de dag heen en ook ’s avonds op tijd te stoppen met alles wat je ‘moet’, vergroot je de kans om beter te slapen. Dat is precies wat jouw lijf en brein nodig hebben om goed te herstellen en weer genoeg energie op te doen voor een nieuwe dag! Ga dus ‘lummelen’!

Is stress dan slecht?

Nee, een beetje stress is op zich zeker niet slecht. Sterker nog, we hebben het soms juist nodig om in actie te komen en optimaal te presteren. Maar als het chronisch wordt, wordt het wel ongezond. En voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen!

Waar zit jouw ‘uit-knop’?

Dus ga op zoek naar jouw ‘uit-knop’! Wat werkt voor jou het beste om even te lummelen? Schrijf voor jezelf een paar dingen op die voor jou zouden kunnen werken. En pas ze ook toe! Hang het briefje in zicht, zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt.

Tips

Ach, je weet het allemaal wel. Evengoed nog een paar kleine tips:

Aan of uit
Neem vaker rust.  
Wat doet stress met je gewicht?
Rust en herstel. 
Wat is het verband tussen stress en dikker worden?
  • Plán je vrije tijd en wacht niet tot er ergens misschien een gaatje in je agenda komt.
  • Zeg ook eens ‘nee’. ‘Nee’ tegen de ander is ‘ja’ tegen jezelf.
  • Neem meerdere keren per dag een micropauze (ga even ‘uit’)!
  • Stop met alsmaar ‘moeten’ en leg de lat wat lager; 80% is ook goed!

Fijne lummeltijd!

Misschien vind je het fijn om hierover eens met mij te praten. Misschien is een leefstijlgesprek dan wat voor jou. Het kan je helpen inzicht te krijgen in hoe je je dag net wat anders kunt inrichten om meer rustmomenten te creëren. Klik hier voor meer informatie.

Natuurlijk ben je ook welkom voor een van de andere begeleidingsmogelijkheden. Je vindt ze hier.

Delen met je netwerk?

4 gedachten over “Aan of uit?”

  1. Vanmorgen gewerkt, gesprek, daarna meteen maar de weekendboodschappen doen, met een fiets vol boodschappen naar huis, opruimen en gelijk een was aanzetten, dan kan dat vanavond weer de kast in, laat lunchen, was ophangen, oprit vegen, oeps, vergeten wat te drinken, met kop thee even zitten, o ja, kan ik gelijk het bericht van Lichter-leven even lezen…… en ik kijk in de spiegel!
    Bedankt Aartie voor dit stuk, heel goed! En zo herkenbaar! Het zet me wel weer aan het denken.

    • Dank je voor je reactie, Marieke! En eigenlijk weten we het allemaal wel, maar we hebben elkaar nodig om ons scherp te houden!

  2. Goed stuk Aartie en zo herkenbaar! Zelfs als ik denk dat ik uit sta, gaat er nog van alles in mijn hoofd om. Mijn “uit-knop” werkt het beste als ik in de natuur ga wandelen. Het gevoel van vrijheid…maar ja, dat lukt niet iedere dag. Daarom goed om dit weer even te lezen!

    • Bedankt voor je reactie, Arien! Ja, dat is het verraderlijke van ons hoofd…. De knop gaat soms moeilijk om.
      Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar om rust te kunnen ervaren, moet je al eerder rust hebben ingebouwd. Als je wacht tot je je grens over bent, is het veel lastiger de rust (weer) te vinden.
      Veel rust toegewenst!

Reacties zijn gesloten.