Vakantie…..! Nu ‘mag’ het!

Het mág! Maar wíl je het ook?

Even niets ‘moeten’…..

Ik denk dat de meesten van jullie het wel met me eens zullen zijn: ik vind vakantie heerlijk! Of je nou op pad gaat of gewoon thuis blijft. Even eenvoudigweg niets ‘moeten’. Een tijdje geen wekker, geen afspraken, geen verplichtingen, geen……. vul zelf maar in. Heerlijk!

En dan?

Ja, en dan? Vakantie kan ook best lastig zijn. Want ja, je hoeft even niets. Fijn, natuurlijk. Maar je mist ook meteen een beetje structuur. Want je staat misschien wel later op. Je ontbijt wat later of misschien sla je het gewoon over. Of je ontbijt juist uitgebreid. Want ja, die verse croissantjes, thuis of op de camping,  of dat luxe, uitgebreide ontbijtbuffet in het hotel…..zoiets mag je natuurlijk niet aan je neus voorbij laten gaan. Want ja, het is tenslotte vakantie! Dan ‘mag’ je toch wel wat extra’s! En dan sla je de lunch toch gewoon over?

Ja, en dan?

vakantie ontspanning

Dan kom je in de loop van de middag langs een leuk terrasje of een fantastische ijssalon. Genieten! Want ja, het is tenslotte vakantie! Dus dan moet je het er wel van nemen. Nú ‘mag’ het. Misschien neem je een lekker bakje koffie. Maar dan wel wat lekkers erbij. Want dat heb je verdiend. Je hebt al zoveel gelopen / gefietst….. Dan moet dat kunnen, toch? Of wie weet ga je voor een lekker koud pilsje of een sprankelend koel glas wijn. Daar hoort natuurlijk wel wat bij. Want je hebt nu toch wel wat trek. Het ontbijt is zo lang geleden. En het avondeten duurt nog even. Want ja……

Maar dan?

Dan kan het zomaar zijn dat je na de vakantie ontdekt dat die broek die je altijd naar je werk aan hebt, toch wel wat strak zit. En dat shirt zit ook niet helemaal lekker meer. Toch wat aangekomen, lijkt het.

Hoe kan dat toch? Zóveel extra’s heb je toch niet genomen? En je hebt de lunch overgeslagen, dus dan moet dat toch genoeg zijn? Nou ja, even een paar weken weer extra opletten, dan komt het wel goed. Hoewel….. eerst nog die buurtbarbecue. En o ja, die verjaardag! En we hebben ook nog dat feestje….. Het komt ná de zomer wel! Dán ga ik het anders doen!!! Maar nu nog even genieten. Want het is tenslotte toch nog een beetje vakantie! Nú mag het nog!

Het mág! Maar wíl je het ook?

Natuurlijk, álles mag, als jíj dat wilt! Maar wat je allereerst jezelf moet afvragen, is óf je het ook wilt. Wíl je ook al die extraatjes, zomaar, omdat het vakantie is? Of neem je het alleen maar omdat je vindt dat het nu ‘mag’?

Jij bent zelf degene die bepaalt wat mag of wat niet. Of beter gezegd, die bepaalt wat je wílt of niet. Door je zo af te vragen wat je nu eigenlijk echt wilt, kun je bewuste keuzes maken. En de ene keer zal dat dat lekkere ijsje zijn. En de andere keer zul je voor fruit kiezen. Maar eet vooral niet iets alleen ‘omdat het mag’. Want dan kan het maar zo zijn dat je iets neemt wat je eigenlijk helemaal niet wilt. Met alle gevolgen van dien.

En wat dan?

Je bent natuurlijk altijd van harte welkom bij Lichter Leven. Ik help je graag op weg als je aan je gewicht wilt werken. Maar het is natuurlijk veel fijner voor jezelf als je helemaal niet áánkomt! En al helemaal niet omdat je alleen maar eet omdat ‘het nu mag’. Daarom wat tips waar je misschien wat aan hebt. Eigenlijk weet je het waarschijnlijk allemaal wel. Maar misschien staat er toch iets tussen waar jij wat mee kunt. Lees daarom heel even door en kijk wat er bij jou past, waar jij je goed bij voelt. Kijk naar wat jij echt wilt! En doe er je voordeel mee.

kiezen wat je wilt

TIPS

 • Eet ook in de vakantie voldoende groenten en fruit
  Probeer dagelijks 250 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Goed voor de vitamines, maar ook voor je darmen. Je zou echt de enige niet zijn die problemen heeft met de stoelgang.

 • Drink veel water
  Zou houd je je vochtbalans op peil. Vooral als je veel zweet, is het zaak om extra te drinken. En als je meer vezels eet, is het ook belangrijk om meer te drinken om verstopping te voorkomen.
  Ook koffie en thee dragen bij aan de vochtbalans.

 • Wees matig met alcohol
  Weersta de verleiding van een glaasje bij de lunch of aan het zwembad en start pas in de avond. Dan heb je de eerste winst al te pakken.
   
 • Neem bij ieder glas alcohol ook een glas water

 • Begin de dag met een goed ontbijt, maar vermijd zoveel mogelijk de snelle suikers
  Dus laat die (vette) croissants, wit stokbrood, sapjes enz. links liggen. Kies in plaats daarvan voor een (gebakken) eitje, een knapperig volkoren broodje, wat groenten, een bakje yoghurt, noten, fruit. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet als een gek gaat schommelen. Want dat kan ervoor zorgen dat je je snel moe voelt. En dat je snel zin in nog meer zoets krijgt.

 • Als je de lunch overslaat, zorg dan voor gezonde alternatieven
  Om te voorkomen dat je in de loop van de middag toch trek krijgt en zin hebt om te snaaien, kun je beter tijdig wat fruit, een volkoren cracker of een handje ongezouten noten nemen. Of kies voor wat rauwkost. Komkommer, (snoep)tomaten, paprika….. Zo kom je meteen makkelijk aan je dagelijkse portie groenten en fruit. Watermeloen en komkommer bevatten trouwens veel vocht en helpen zo ook meteen je vochtbalans op peil te houden.

 • Op pad? Zorg voor ‘noodeten’
  Kies ook hier gezonde alternatieven die je in je tas kunt stoppen, zodat je steeds wat bij je hebt voor onvoorziene omstandigheden. Je weet tenslotte niet altijd hoe lang je onderweg zult zijn en zo word je niet snel overvallen door ‘hongerklop’.

 • Laat dat stokbrood of die patatjes voor wat ze zijn
  Uit eten is natuurlijk heerlijk! Geniet ervan! Maar laat het stokbrood en de frietjes zoveel mogelijk liggen. Kies liever voor een stukje gegrild vlees of vis en als het kan flink wat groenten erbij. Wees ook matig met vette sauzen.
 • Eet rustig en met aandacht
  Geniet van al het goede wat de keuken biedt. Neem kleine porties, eet langzaam, kauw goed en proef bewust. Zo doe je langer over je maaltijd. En geef je je maag de kans om aan te geven wanneer je genoeg hebt gehad. Het duurt namelijk ongeveer 20 minuten voordat je maag zegt ‘ik ben verzadigd’.

 • Ga niet door ‘tot het randje’
  Probeer 80% in gedachten te houden. Je voelt je er achteraf vaak beter bij.

 • Zorg voor afwisseling
  Ga niet dagelijks voor een pizza of een (witte) pasta. En als je toch een pizza eet, laat dan de (witbrood)randen zoveel mogelijk liggen. Of deel een pizza met je tafelgenoot. Heb je daar niet genoeg aan, vul de maaltijd dan aan met een frisse salade.

 • Neem geen toetje
  Kies in plaats van een calorierijk en machtig toetje voor een bakje koffie of thee. En wil je toch wat hebben, dan is er misschien wel vers fruit of een waterijsje. Een zoet en vet toetje is misschien wel lekker voor het mondgevoel, maar je maag vindt het vaak een stuk minder prettig.
 • Kom zoveel mogelijk in beweging
  Grijp iedere kans aan om in beweging te komen en extra te lopen.  Een boodschapje in het dorp, een bezoekje aan de markt, naar dat leuke restaurantje een paar kilometer verderop, een wandeling langs het strand, die prachtige route naar dat kasteel, een spelletje badminton voor de tent, een paar baantjes in het zwembad….. Blijf niet zitten, maar geniet van het fijne gevoel dat je krijgt als je even wat gedaan hebt.

Hopelijk zit hier iets bij waar jij wat aan hebt.

Ik wens je hoe dan ook een fijne, relaxte, rustgevende zomerperiode toe! Een tijd om stil te staan bij wat jij nu echt wilt. En even lekker bijtanken. Want dat is tenslotte waar vakantie voor bedoeld is.

Fijne vakantie!

Delen met je netwerk?