Eet jij genoeg groente en fruit?

Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is om iedere dag genoeg groente en fruit te eten. Maar hoeveel is ‘genoeg’? En eet jij dat ook?

Richtlijn

Als richtlijn geldt 2 porties fruit en minstens 250 gram groente per dag. Dit is volgens het advies van het Voedingscentrum.

Cijfers

Helaas blijkt in de praktijk dat maar een klein deel van de bevolking deze richtlijn haalt. Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 143 gram groente en ca. 1 stuks fruit per dag. En dit is een gemiddelde. Maar 16% van de volwassenen eet genoeg groente per dag. Dat betekent dat 84% te weinig eet! Cijfers om van te schrikken.

En jij?

Weet jij eigenlijk wel hoeveel groente en fruit jij dagelijks binnenkrijgt? Komt dat in de buurt van de richtlijn? Of is er nog wel enige verbetering mogelijk? Realiseer je dat het gezondheidseffect van genoeg groente en fruit enorm is:

 • Ze leveren veel vezels, wat goed is voor je spijsvertering en je stoelgang.
 • Ze bevatten relatief weinig calorieën.
 • Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen.
 • Ze zorgen voor een gevoel van verzadiging.
 • Ze dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Ze zorgen voor extra bescherming tegen o.a. hart- en vaatziekten

Maar hoe?

Als jij al dagelijks aan je 2 stuks fruit en 250 groente komt, kun je nu wel stoppen met lezen. Maar vind je het lastig om dit in te passen in je dagelijkse voeding, dan heb je misschien wel wat aan de volgende tips:

 • Spreid je dagelijkse portie groente over de dag. Snijd plakjes komkommer of tomaat op je brood, neem wat wortels of snacktomaatjes mee voor onderweg, eet een salade bij de lunch. En schep bij het avondeten lekker veel groente op.
 • Als je weinig tijd hebt, kun je kiezen voor voorgesneden groente of groente uit de vriezer.
 • Ook groente uit pot of blik is mogelijk, maar kijk dan even op het etiket of er geen suiker of zout is toegevoegd.
 • Doe eens wat plakjes fruit op je boterham. Of in de yoghurt of kwark. Of voeg ze toe aan je lunchsalade of avondmaaltijd.
 • En hoe makkelijk is het om een (gewassen) stuk fruit mee te nemen voor onderweg. Altijd wat te snacken bij de hand!
 • En wat te denken van diepvriesfruit. Altijd handig om op voorraad te hebben. Lekker door de yoghurt!

Plan je dag

Door te zorgen dat je altijd voldoende groente en fruit in huis hebt, grijp je niet gauw mis. Leg het in beeld, zodat je het direct ziet wanneer je trek krijgt. Door op zo’n moment je dagelijkse portie fruit of wat snackgroente te eten, kun je voorkomen je dat je wat ongezonds pakt. Zo vang je twee vliegen in één klap: je gezonde keuze en minder calorieën!

Eet kleur

Wij leven in de gelukkige omstandigheden dat in Nederland het hele jaar door volop groente en fruit voorhanden is. En kies je voor seizoenproducten en houd je daarbij de aanbiedingen in de gaten, dan scheelt dat ook weer in de portemonnee. Probeer zoveel mogelijk af te wisselen in wat je eet. Eet kleur! Zo zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wil je persoonlijk advies?

Als je meer wilt weten, neem dan eens contact op om te horen wat de mogelijkheden zijn.

Delen met je netwerk?