Oordeel niet…

Hoe snel doen we dat niet? Oordelen! Niet alleen over een ander (daar zijn we een kei in), maar ook over onszelf. En onderschat niet wat dat met ons kan doén!

Ik wil het oordelen over een ander hier even buiten beschouwing laten. Hoewel dat vaak meer impact heeft op ons eigen leven, dan we misschien denken. Als we oordelen, zijn we eigenlijk doorlopend aan het vergelijken. Met ons eigen leven, onze eigen normen en waarden. Maar let op! Zodra we gaan oordelen, doet dat wat met ons. Door de ander te veroordelen, komen we er zelf beter of slechter uit. In het eerste geval is dat ook direct te merken. We voelen ons dan ook direct beter. Maar o wee als we er zelf sléchter uitkomen. Dan werkt dat ook direct in ons eigen leven door. Een akelig gevoel van falen kan het gevolg zijn. Dus met oordelen van een ander beschadigen we niet alleen de ander. Het kan ook onszelf beschadigen.

Wat kan jezelf veroordelen nou met je gewicht te maken hebben?

Datzelfde geldt ook als we over onszelf (ver)oordelen. Als je vindt dat je iets stoms gedaan hebt, en je jezelf daarvoor veroordeelt, kan het bijna niet anders of je voelt jezelf waardeloos. En we doen dat veel vaker dan we zelf in de gaten hebben: “Hoe heb ik wéér die fout kunnen maken? Waarom heb ik wéér niet eerst nagedacht voor ik wat zei? Waarom ben ik tóch weer bezweken voor dat gebakje? Stom dat ik het niet bij één glas wijn kon laten. Grrrr…. weer op de bank blijven hangen.” Vul zelf verder maar in…….!

Soms zijn al die negatieve gedachten niet te stuiten. Met alle gevolgen van dien! En als je eenmaal in die negatieve spiraal zit, zie er dan maar weer eens uit te komen.

Stop ermee

Toen ik vanmorgen mijn dag begon en de (bijbel)tekst ‘Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt’*) las, schoot dit allemaal door m’n hoofd. Het staat er niet voor niets als opdracht: Oordeel niet! Niet over de ander. Maar zeker ook niet over jezelf. Stop daar dus mee! Stop ermee jezelf steeds af te straffen wanneer je de fout bent ingegaan. Je kan en mag ieder moment opnieuw beginnen!

Begin opnieuw!

Of het nou gaat om relaties, werk, sport of om wat je eet en drinkt…… Stop ermee jezelf te veroordelen als je een keer de mist bent ingegaan. Als zoiets gebeurt, krijg je direct de kans om het vanaf nu anders te doen. En wacht dan niet tot morgen. Denk niet ‘Ik ben nu toch de fout in gegaan, vandaag maakt het niet meer uit’. Of: ‘Ik heb nu toch al dat gebakje op, dus dan maken die snacks en die chips ook niet meer uit’. Je kunt ervoor kiezen om op elk moment om te keren!

1 stap achteruit, 2 (of meer) vooruit

Wees bij dit alles mild voor jezelf. Oordeel niet en geef jezelf een nieuwe kans. Ga weer verder op de weg die je voor ogen had! Pak de draad weer op! Geef jezelf een herkansing. Zorg dat die stap achteruit gevolgd wordt door twee (of meer) stappen vooruit.

Liefs,
Aartie

*) Mattheüs 7:1

Delen met je netwerk?