Na de maaltijd zin in zoet?
Ken jij dat? Je hebt net het eten op en eigenlijk zit je wel vol. Maar toch heb je zin in zoet. Met je verstand weet je heus wel ‘ik heb genoeg gehad’! Maar ondanks dat voel je de onbedwingbare drang naar iets zoets. Je probeert het te negeren en weg te drukken, maar dat werkt niet! Heel frustrerend! Want je weet diep van binnen ook wel dat juist die snaaimomenten kunnen zorgen voor overgewicht. Dus wat nu?
Mogelijke oorzaken van zin in zoet
Vaak helpt het al als je weet waar deze drang vandaan komt. Want je weet heus wel dat het onzin is. Je hebt immers genoeg gegeten. En tóch vóel je de behoefte. Dus ga eens bij jezelf te rade of een (of meer) van de volgende oorzaken op jou van toepassing kan zijn.
1. Gewoonte van vroeger
Ben je van huis uit gewend om altijd een toetje te eten als afsluiting van de maaltijd? Misschien zelfs wel als beloning voor als je je bord netjes had leeggegeten? Weet dan dat zowel lichaam als geest wennen aan gewoontes. Als je altijd iets zoets eet na de maaltijd, rekent je systeem erop. Als je het dan een keertje niet neemt, gaat je lichaam erom vragen.
Wees je bewust van dit systeem. Alleen zo kun je ook bewust de gewoonte doorbreken. Ga na het eten wat anders doen dan je gewend bent. Loop een rondje, doe een klusje (of een spelletje), bel een vriend(in). Of poets je tanden. Met een frisse mond kun je de verleiding van zoet ook beter weerstaan.
Wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd. Nieuwe gewoontes aanleren kost nu eenmaal veel tijd. Zie ook het artikel ‘Blijf jij hetzelfde doen?’
2. Emoties
Het kan zijn dat er dingen zijn die je dwars zitten. Die misschien wel stress veroorzaken. En omdat je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel kan geven, kun je zin in iets zoets hebben, terwijl er eigenlijk iets heel anders aan de hand is.
Ga op het moment dat je de neiging voelt om te snaaien, voor jezelf eens na hoe je je voelt. Zit je misschien niet lekker in je vel?
Heb je veel stress ervaren of ben je boos of verdrietig? Heb je eigenlijk behoefte aan rust of troost en zoek je dat in (troost)eten? Door je van je emoties bewust te zijn, kun je ook bewust keuzes maken in wat jij wél nodig hebt. Want dat rotgevoel gaat dan misschien wel korte tijd weg als je wat zoets eet, maar de onderliggende oorzaak zeker niet!
3. Bloedsuikerspiegel
Als je maaltijd niet evenwichtig was, kan het maar zo zijn dat je verhoudingsgewijs te veel snelle koolhydraten hebt gegeten. Denk daarbij aan bewerkt voedsel, witbrood, witte pasta of rijst, pizza, cake, koek, snoep. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel snel pieken tijdens het eten, terwijl deze na de maaltijd weer net zo snel daalt. Met als gevolg dat je behoefte voelt aan wat zoets. Zo raak je in een vicieuze cirkel.
Door meer balans in je maaltijd te brengen, kun je dit voorkomen. Dit doe je door voldoende eiwitten, gezonde vetten en vezels te eten. Vezels zijn ook koolhydraten, maar dan de onverteerbare variant. Deze zogenaamde langzame koolhydraten vindt je vooral in groente, fruit, peulvruchten, zilvervliesrijst, quinoa en volkoren producten (volkoren brood/crackers, volkoren pasta, havermout).
Een handig hulpmiddel hierbij is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
4. Eten zonder aandacht
Door te snel en zonder aandacht te eten, heb je het eten soms al op voordat je lichaam het signaal aan je hersenen kan geven dat je genoeg hebt gehad. Dat proces duurt nl. ongeveer 20 minuten.
Door bewuster en langzamer te eten en door goed te proeven en te genieten van wat je eet, ervaar je eerder een gevoel van verzadiging. Verzadiging naar lichaam en geest.
5. Onvoldoende kauwen
Het is heel belangrijk om je eten goed te kauwen. Want de spijsvertering begint al in je mond. Door goed te kauwen verteer je je voedsel beter en worden alle voedingsstoffen beter opgenomen in je lichaam. Hierdoor voel je je ook eerder verzadigd.
Let er bij jezelf eens op hoe vaak jij nu eigenlijk kauwt. Kauw jij rustig en voldoende naar jouw gevoel? Of is het eten hap-slik-weg?
6. Te weinig vocht
Je verwacht dit misschien niet, maar het kan ook zijn dat je door de dag heen te weinig water hebt gedronken. Probeer dagelijks zeker 1,5 liter water te drinken, verdeeld over de dag. Thee en (met mate) koffie zonder suiker en melk tellen ook mee.
Maar let op!
Stop een half uur vóór elke maaltijd met drinken en begin pas weer een uur ná de maaltijd.
Veel mensen zijn gewend om wat te drinken bij het eten, maar dat is dus helemaal niet zo gezond. Het risico is dan nl. dat je je eten niet goed kauwt en te snel doorslikt. Maar wat nog extra speelt is dat door te drinken tijdens de maaltijd, de spijsverteringssappen in je mond en in je maag te veel verdunnen, waardoor de vertering niet goed op gang kan komen.
7. Te weinig eten
Als je gedurende een dag te weinig eet, kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel vóór de maaltijd heel erg laag is. Hierdoor kan het langer duren voor je lichaam weer voldoende energie uit je voeding heeft gehaald. Met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel vlak na de maaltijd nog niet op peil is. Wat er vervolgens weer voor zorgt voor zin in zoet.
Probeer gedurende de dag je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Dit kun je doen door een evenwichtige verdeling door de dag van drie voedzame maaltijden en drie gezonde tussendoortjes.
Heb jij ontdekt wat jouw trigger is?
Hopelijk heb jij voor jezelf kunnen achterhalen wat bij jou de zoetbehoefte triggert. Alleen dan kun je er bewust verandering in aanbrengen. Afleiding kan hierbij helpen. Of neem een gezond alternatief, bijvoorbeeld een stuk fruit of een volkoren cracker met een gezond, eiwitrijk beleg (plakje 30+ kaas, hüttenkäse, kipfilet enz.). Zo doorbreek je het patroon.
Hulp nodig? Maak vrijblijvend een afspraak.