Op de drempel van december

Hoe kijk jij tegen december aan? Is dat een maand waarop je je verheugt? Lichtjes in het donker, met een dekentje op de bank, wat lekkers (en gezonds!!!) erbij? Of zie je alleen maar sombere, korte dagen, het soms gure weer en de dreiging van alle verleidingen? Want die verleidingen zijn er, dat is iets wat zeker is!

Verleidingen

De pepernoten en chocoladeletters liggen al weer sinds de zomervakantie in de winkels! En inmiddels word je ‘doodgegooid’ met de meest exclusieve, luxe en bewerkelijke recepten voor kerst. Je weet van gekkigheid niet meer wat je moet doen of nemen of maken. Ga er maar aan staan! Wat moet  je kiezen? Hoe bied je weerstand aan al dat verleidelijks? En als je dan ook nog last hebt van ‘fomo’, is het helemaal een ramp!

Decemberstress

Ik moet eerlijk bekennen dat ik juist de neiging heb om weg te rennen van al die reclames. Hoewel er ongetwijfeld heel veel lekkere dingen te koop en te maken zijn, raak ik volledig overprikkeld door al die prachtig verpakte informatie. Dat is aan de ene kant jammer. Maar het maakt het ook makkelijker om alles wat ook maar op reclame lijkt, zo snel mogelijk weg te klikken of in de papierbak te gooien. Alles om de prikkels buiten de deur (lees: mijn hoofd) te houden. Ik heb het dus eigenlijk veel makkelijker dan de meeste anderen. En ja, soms mis ik wat. Een leuk en interessant recept. Of een mooie aanbieding. Of …….. (vul zelf maar in). Maar daar staat tegenover dat ik daardoor veel minder last van decemberstress heb. En dat is ook wat waard!  

Zién is proeven

Niet alleen zorgt het mijden van al die reclame voor minder stress. Het is op deze manier ook veel makkelijker om weerstand te bieden aan alle verleidingen. Want als je een lekker stuk chocolade ziét, proéf je als het ware al hoe het smaakt! En blader je de folder door met alle mooie kerstproducten en -recepten, dan begint je maag al direct te knorren. En dan is kerst nog ver weg! De échte verleidingen moeten nog komen.

Hoe hiermee om te gaan?

Ja, dat is voor iedereen verschillend. Voor mij werkt het dus vooral om alle reclame, recepten enz. zo snel mogelijk weg te klikken. En me vooral te focussen op wat voor mij het belangrijkst is: een gevoel van saamhorigheid, warmte en verbinding. Bij voorkeur door samen te zijn met familie. En je mag jezelf gelukkig prijzen, als dat nog kan! Daar komt nog bij dat het ook dit jaar opnieuw de vraag zal zijn of het allemaal kan en mag.

Maar los daarvan: voor mij betekent Kerst in de eerste plaats het feest van Licht. Natuurlijk vind ik het ook belangrijk dat er wat lekkers is! Ik hou nou eenmaal van samen eten, drinken en kletsen. Maar wat en hoe, dat maakt me niet zoveel uit. Het hoeft echt niet luxe te zijn. Als het maar goed smaakt, met liefde gepresenteerd wordt, en bij voorkeur ook gezond en niet te calorierijk is. Ook beter voor m’n lijf, trouwens. Dan hoeft dat niet zo hard te werken om alle overdaad te verstouwen en af te voeren!

En jij?

Hoe kijk jij tegen december aan? Misschien zet dit stukje je ertoe aan om eens na te denken over wat je nu echt belangrijk vindt! Over waar jij je op wilt focussen. Is dat eten en snoepen en snacken? Of gaat het jou toch vooral om het samen zijn en de onderlinge verbinding? Of misschien vind je dat deze twee dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn?

Doorbreek het patroon

Hoe dan ook: sta er eens bij stil! En als jij vindt dat gezelligheid niet zonder lekker (veel) eten en drinken kan, is dit misschien wel hét moment om daar nog eens kritisch over na te denken. Misschien lukt het je om dit patroon te doorbreken! Om deze twee zaken los van elkaar te zien. Gezelligheid hangt namelijk niet af van wat je eet of drinkt. Het hangt af van met wie je bént! De mensen om wie je geeft. Geef het een kans en probeer dit jaar dáárop te focussen. Dat geeft meteen een stuk minder stress!!!

Een warme en liefdevolle decembermaand toegewenst!