Afvallen en bewegen

Voldoende bewegen is echt een win-win-win situatie! Voor je algehele gezondheid, maar vooral als je wilt afvallen. Door lekker te bewegen verbrand je in de eerste plaats natuurlijk meer calorieën. Maar daarnaast geeft het afleiding en kan het ervoor zorgen dat je niet gaat snaaien. En tenslotte is het dé manier om stress kwijt te raken. En als je je beter voelt, kun je nu eenmaal beter weerstand bieden aan verleidingen. Driemaal winst, dus!

Voldoende bewegen is echt een win-win-win situatie

Dus kom in beweging

Nu is het vandaag toevallig een prachtige dag. De zon schijnt en in de schaduw ligt nog een restje vroege sneeuw. Een uitnodiging om naar buiten te gaan! Even lekker te gaan lopen.
Maar eh….. gisteren… en eergisteren….. en, eh… …..  Helaas, december laat vaak zijn sombere gezicht zien. En eerlijk is eerlijk, dan is het een stuk minder aanlokkelijk om naar buiten te gaan.

Maak een plan

Toch is het belangrijk om in beweging te komen. Ook, of misschien juist, als je even niet zo’n zin hebt. Ook als de sportscholen maar beperkte openingstijden hebben, zoals nu. Bedenk op zo’n moment dat je je achteraf eigenlijk altijd beter voelt!

Maak daarom een plan voor jezelf. Plan je beweegmomenten iedere dag in. En bedenk ook vooraf een alternatief voor het geval je je toch niet aan je plan kunt houden. Een plan B, zeg maar.

Stel, je neemt je voor om in je middagpauze een half uur lekker naar buiten te gaan en even flink door te stappen. Bedenk dan een alternatief voor het geval er wat tussen komt. Bijvoorbeeld: ‘Als ik in de middagpauze niet kan gaan lopen, ga ik direct na het avondeten minstens een half uur naar buiten’. Nu is de middagpauze in deze donkere maanden een uitgelezen moment om ook wat extra daglicht te pakken (goed voor je bioritme en je humeur). Maar als het dan toch niet lukt, is het goed om een plan B achter de hand te hebben.

‘Er bestaat geen slecht weer, maar wel slechte kleding’

Het is al weer wat jaartjes geleden. We hadden een wat koudere, nattere zomer dan mijn man en ik lekker vonden. Maar de vakantie brak aan en we trokken dat jaar met onze caravan in noordelijke richting. Onderweg leek het weer dan toch eindelijk wat beter te worden. Maar we gingen naar voor ons onbekend terrein (Scandinavië) en hadden geen idee hoe het weer daar zou zijn. En dus vroegen we, bij aankomst op onze eerste Noorse overnachtingscamping, als rechtgeaarde Nederlanders aan de campingeigenaar wat de weersverwachtingen voor Noorwegen waren. Het antwoord van de man is me altijd bijgebleven. Hij schudde zijn hoofd, lachte wat meewarig, en zei: ‘Er bestaat geen slecht weer, maar wel slechte kleding!’

Gá gewoon

Okay! Een les die me is bijgebleven! En die ik graag doorgeef. Dus trek warme en liefst waterdichte kleding en goede schoenen aan, pak desnoods een paraplu, en ga gewoon op pad. Weer of geen weer. En beloof jezelf een lekkere hete bak koffie of thee als je terugkomt! En vooral: bedenk hoe trots je op jezelf mag zijn dat je je niet hebt laten tegenhouden door het weer of allerlei andere smoezen! Je doet het maar mooi! Een schouderklopje!

Lees ook Al genoeg bewogen vandaag?

Delen met je netwerk?

1 gedachte over “Afvallen en bewegen”

Reacties zijn gesloten.